Франция се разделя с кльощавите манекенки с нов закон

Франция официално се разделя с нездравословната мода за ниско телесно тегло сред манекенките с влизането в сила на нов закон от тази седмица, пише bgnes.com. 
 
Мярката цели да предпази младите момичета от опасната за живота анорексия и предвижда всички действащи модели в страната да предоставят лекарско удостоверение, че техният индекс на телесна маса (ИТМ) не е твърде нисък и са в добро здравословно състояние. 
 
Съгласно втори закон, който ще влезе в сила през октомври, всички снимки на модели, които са били променени чрез компютърна програма, ще подлежат на наказателна отговорност. В свое изявление здравното министерство обяснява, че тези стъпки са опит за "избягване на популяризирането на невъзможни идеи за красота", както и израз на желание за защита на моделите, които са особено изложени на риск от поднормено тегло. 
 
Документът на лекаря ще бъде валиден в срок от две години и ще разглежда по-специално момичетата ИТМ на стойност под 18,5. Работодателите, които нарушават тези закони, биха могли да получат ефективна присъда за шест месеца затвор и глоба до 75 000 евро. Смята се, че около 600 000 млади хора страдат от хранителни разстройства във Франция, включително 40 000 души, диагностицирани с анорексия. 
 
Междувременно хранителните разстройства се превърнаха във втората най-разпространена причина за смъртта на 15-24-годишните, след пътнотранспортните произшествия. Новите разпоредби следват подобни мерки, предприети в Испания през 2006, които забраниха участието на модели с ИТМ под 18 в Седмицата на модата в Мадрид. В Израел и Италия също действат подобни закони.

Свързани новини

Джули Ангелова украси водещите на Fresh!

30.01.2018

Кои са модерните прически

24.01.2018

Alessandra Ambrosio: краят на "ангела"

23.11.2017

Европейска седмица на мобилността

18.09.2017

Още промени при модните гиганти

07.09.2017

Коментари


flash