Днес е денят на влюбените

В Деня на влюбените американските готвачи препоръчват на романтичните двойки ястия с естествени афродизиаци.

Рей Сандлър, майстор-готвач във водещ нюйоркски ресторант, твърди ,че тази година той и неговите колеги ще наблегнат на  любовните стимуланти в блюдата. Става дума за онези вещества, съдържащи се в някои естествени продукти, които "ще направят вечерята на двойките още по-страстна".
"Списъкът на тези храни не е сложен, те могат да бъдат сервирани на свещи, но най-важното е да бъдат подбрани правилните ингредиенти", съветва Сандлър.
 
По правило най-популярни във вечерта на Свети Валентин са блюдата със стриди, съпроводени с шампанско или бели вина. "Тук 
няма много за баене, най-важното е да се изберат пресни морски дарове и да не се пести от виното, като се отдаде предпочитание на известните марки", казва майстор-готвачът. При сервирането на стридите в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и специалният сос от червен лук, лимон  и балсамов оцет.
В списъка на афродизиачните ястия следват зелените аспержи с подправки във ванилиево-карамелен сос и вино грюнер велтлинер.  "Това блюдо повишава настроението и придава особен блясък в очите", твърди Сандлър. На масата може да бъде сервирано сирене чедър, придружено с ледено изстуден ябълков сайдер. По мнението на ресторантьора комбинацията на тези два продукта ще придаде особена романтика на вечерта. 
 
Друг неизменен афродизиак е черният шоколад, който може да бъде предложен за десерт. За подсилването на любовния градус Сандлър препоръчва и чай от женшен, зелени салати, скариди, авокадо, хайвер, печени миди, а също така печени банани със сладолед и манго.

Вижте Историята на Денят на Влюбените:



flash