Цвети Георгиева: Какво се учи в училище сега?!

Цвети Георгиева е най-дългогодишният водещ на Радио Fresh!. В момента тя води вечерните часове радиото, в които кани звездни гости и комуникира със слушателите. Като светски журналист, тя има какво да разкаже за нашумелите музикални и артистични звезди, които влизат в шоуто й, а близката й среща с тийнейджърите, които й пишат, направо я отчайват от образователната система в България. Цвети е автор на "Парола 9 месеца"- първият български чиклит за майчинство, а след него я нарекоха българската София Кинсела.
 
Цвети, всяка вечер се срещаш в ефир с най-емоционалната част от слушателите - тийнейджърите. Какво е мнението ти за така наречената съвременна младеж?
Всъщност всяка вечер се питам точно това и не мога да оформя категоричен отговор. Постоянно получавам писма, написани толкова неграмотно, че ми е трудно да откроя ясна мисъл. Пристигат послания, написани на "маймуница“, с граматични, стилистични, пунктуационни грешки, че се чудя какво, по дяволите, се учи в училище?! И точно когато съм в пълно отчаяние от пренебрежението към българския език, се появява блестящ млад слушател, който ме смайва с мисълта си, уменията, способностите и постиженията си. Веднага ще дам пример с 18-годишния Айхан от Русе, който печели международни награди по графичен дизайн и с тези си успехи вече е приет в най-авторитетния университет в Истанбул. Преди да замине за Холандия, за да учи право, Вероника от Плевен ми изпращаше едни от най-увлекателните есета, които някога съм чела, описващи неподражаемо живота на модерното момиче. Един от най-верните фенове на радиото - Анди Деновски, с изключително постоянство и упоритост осъществи мечтата си да бъде радиоводещ и вече води предаване в ефир. Така че не всеки и не всичко е загубено. Но по отношение на грамотността имам любим анекдот: На всички, които казват: "Защо ми е да пиша правилно, да не съм в час по български език“, пожелавам да срещнат хирург, който, оперирайки ги, да каже: "Защо ми е да режа точно, да не съм в час по шев и кройка.“
 
Какво трябва да се промени в образованието, за да бъде работещо?
В образованието трябва да участват не само учителите, но и родителите. Няма как да "хвърлиш“ детето си в институция с оправданието, че учителят е длъжен да го научи. Учителят не е длъжен с нищо. Родителят е този, който трябва да вдъхне любов към книгите, да възбуди любопитство, да усети какво увлича детето му и да даде всичко от себе си, за да се развие в желаната посока. 
 
Освен водещ ти си и автор на забавната книга за бъдещи майки "Парола 9 месеца“. Вярно ли е, че животът свършва след майчинството?
След майчинството започваш да живееш заради малкото същество и да дишаш с неговите вълнения, чувства, радости и болки. Няма по-голяма обида от обидата към детето ти и няма по-голямо щастие от щастието на детето ти. Напълно съм съгласна с клишето, че веднъж станеш ли майка, душата ти започва да живее извън теб.
 
Смяташ ли да напишеш и продължение на книгата "Парола на 9 ”, в която да проследим всички перипетии на малкото дете от бебе до 9-годишна възраст?
За продължение мисля, но сякаш в момента нямам муза за него. Но… замислили сме с една колежка и приятелка да опишем българския медиен живот и това, което ние като част от него виждаме, но до зрителите и слушателите той достига под рекламна, захаросана опаковка. Всяка прилика с реални лица и събития няма да е случайна. Ето това е новина, така че всички колеги журналисти, популярни лица, актьори, изпълнители и водещи да внимават. Ще бъдат част от този смел, безцензурен, градски роман. Другото, което искам да осъществя, е отдавна замислен етюд в стил черен хумор, наречен "Ужасът от майчинството“. Актрисата Деси Моралес ми е обещала да поеме главната роля на чаровната, палава, майка блондинка, която по нестандартен начин намира забавни решения на "майчински“ ситуации.
 
В тази връзка добра майка ли си според сина ти?
Според него съм "забавлителна майка“, което май означава, че ни е весело, когато сме двамата. От друга страна, усещам, че той ме приема по-скоро като другарче на неговата възраст, отколкото като родител. Определено баща му е по-големият авторитет. Със строгост и постоянство той го научи да брои, да смята и да познава буквите много по-рано от неговите връстници.
 
Какво е за теб Радио Fresh!, все пак работиш в него почти от самото му създаване?
Радиото е повече от работно място. То е емоция и кауза. Радио Fresh! е радиото, което винаги те държи на висота за модерните тенденции, популярната музика и lifestyle-а. То е винаги различно, защото постоянно се променя и обновява. И скоро с един колега (новинарят Симеон Атанасов) си говорехме дали не ни е вече време да се откажем от ефира, да отстъпим път на младите колеги. След няколко минути размисъл решихме, че… не! Всъщност може да го работим до края на живота си. Толкова е хубаво да си радиоводещ, да се зареждаш от музиката, да общуваш с много и различни хора на различна възраст, да им даваш подаръци, да им пускаш любимите хитове, да ги провокираш… Ако смятате, че на света има по-хубава професия от тази, очаквам да чуя коя е!
 
Каква е спойката между всичките ти занимания: водещ в радио, главен редактор на онлайн издание, светски журналист, PR специалист и писател?
Спойката е страхът, че може да ми стане скучно, ако се занимавам само с едно нещо.
 
Какво би променила в радиобизнеса у нас, ако можеше?
Бих затворила половината от радиостанциите. В тази малка България има прекалено много еднотипни радиа. Другото, което бих направила, макар да не става за един ден, е да върна обществената функция и доверието в БНР. Мисля, че повечето хора не си дават сметка колко важно е да има обществени радио и телевизия и в тях да работят качествени професионалисти.
 
Какво ти се прави в живота след ерата на радиото?
Иска ми се да отговоря, че не ми се прави нищо - просто ще си стоя на плажа и ще харча милионите, спестени от заплатата ми в радио (усмихва се). Но тъй като това няма да стане (не заради милионите, а защото ще ми е скучно само да лежа на плажа), смятам да се занимавам с неща, към които в момента правя начални стъпки. Може би заради всекидневния ми контакт с тийнейджъри, които са основният таргет на моето шоу, искам да продължа общуването си с тях в по-различна форма. Тийнейджърите са много чувствителни, раними и податливи на влияние. Когато изпаднат в беда, са като изгубени в този свят, чувстват се обречени. А юношеството е възрастта, в която се калява характерът и която подава посоката за бъдещето. Грешна стъпка в този период, направена от незнание, страх или липса на подкрепа, може да провали живот. Например четох, че в чужбина има телефон, на който момичета, забременели, без да го искат, може да се обадят и да получат съвет и подкрепа. Екип от психолози, лекари и юристи им помага да вземат своето житейско решение и да подготвят своите родители за него. В България такова нещо няма, но има случаи, в които девойки доброволно идват в социални домове, защото родителите им ги карат да проституират. За съжаление, освен временен приют за няколко нощи, те не получават никаква друга подкрепа. Дори и най-малката им надежда за по-добър живот бива смазана, и то от собствените им майка и баща… Ей с такива неща ми се занимава, с практики в помощ на тийнейджърите и желанието ми е да го направя под шапката на "Хулиганката“, бренда, който наскоро създадох и който смятам, че може да е едно сериозно намигване към справянето с тежките теми.
 
Интервюто е дадено специално за nbox.bg.

Свързани новини

Брюнетката в "Шоуто на блондинките“

18.12.2015

Тео: Шоубизнесът ни няма идентичност

03.12.2015

Калина: Животът ми е чудо!

01.12.2015


flash