Калина от "Шоуто на Блондинките": Животът ми е чудо!

Известната радиоводеща Калина Стефанова е добре позната като глас - години наред той съпътства сутрешния блок в "Шоуто на блондинките" по Радио Fresh!. Слушателите наистина издигат нея и съводещата й Надя Павлова в култ. И нищо чудно, защото предаването е в Топ 3 на най-рейтинговите сутришни радио блокове. Нерядко и на нея, и на Надя се е случвало слушатели да им предложат брак в ефир или дори други, по-неприлични неща. Самата Калина е отдадена на био живота, на био продуктите, зеленото и екологията. Тя дори носи био бижута! Nbox я потърси, за да разкаже на нашите читатели повече за природосъобразния начин на живот и за самата нея.
 
- Възможно ли е в днешно време да се живее био- и екологично?
- Винаги е време за това – било е, сега е и ще бъде... А колкото повече сме се отдлечили от природата, от естественото, колкото повече сме се опластмасчили и внайлончили, толкова повече ще боледува – всичкото, начело с нас... Пари ще има, ала лекарство не... Не обичам убеждаването чрез страх и ужас, но така се чува повече, отколкото с доказателства и осъзнаване.
 
Кое е най-малкото, но необходимо нещо, което всеки човек може да направи, за да запази планетата чиста?
- Всекидневно, във всяко едно действие има какво да се промени: сутрин палиш само нужното осветление и гасиш в помещението, в което не си; спираш водата, докато се бръснеш или миеш зъбите си; с един автомобил се движите няколко души; в офиса ползваш гръбчетата на листовете винаги, когато не се налага нов лист; пазарувате с платнени торби за многократна употреба, вместо найлонови; хвърляш боклука разделно... Пазаруването от био магазини не е въпрос на лукс, а на убеждение и не ти излиза по-скъпо, ако се храниш съзнателно, а не се тъпчеш по инерция...
 
Ти учиш хората на еко мислене в твоето "Еко и леко с Калина” по Радио FM+. Ти самата какво научи от собственото си шоу?
Всеки ден се научавам нови неща и най-вече на постоянство, защото се нуждаем от сериозна промяна в мисленето – изгубили сме смисъла, хора... Готови сме да се заробим в заеми, за да напазаруваме какви ли не ненужности... А не сме готови да пазим и съхраняваме... Само си помислете – колко дървета си засадил в живота си? А колко са отсечени заради теб – хартията, мебелите, Коледите...? Кризата с парите, които не си произвел, но си ползвал, е същата и с природата ни... Само че там удари ли ни, втори удар няма да има...
 
Всяка сутрин будиш слушателите на Радио Fresh! в "Шоуто на блондинките“, a там се обаждат слушатели с различно мнение. Изкушавала ли си се понякога да използваш силата на микрофона и да наложиш своето мнение над останалите?
Няма нужда, аз не държа да съм права, а да има разнообразие на мнения и уважение на различното. Да има място за всеки е по-важно от това да си прав и... самичък.
 
Имала ли си приятелство, което е тръгнало от ефира?
Да.
 
Ти си много активна във Фейсбук. Как би се почувствала, ако световната социална мрежа изчезне?
Никак. Не съм толкова активна, просто работата ми в ефира изисква и това и се включвам по-скоро служебно, отколкото лично, но когато се случва е ярко, така че изглежда "много активно”... Не ми липсва, когато не съм на работа... Проверявала съм се много пъти. Животът ми е пълен с какво ли не. Мога без интернет и социални мрежи. По-жалкото е, че хората все повече смятат, че си длъжен да си на линия във всеки момент, а аз умишлено не ползвам интернет през телефона си. Човек, за да е чист, трябва да си оставя чисто време и пространство, в което да среща само себе си. Иначе как знаеш кой си?
 
Какво е отношението ти към радиобизнеса у нас и как си го предствяш в близките години?
Аз не съм човек с бизнес нагласи, така че такъв анализ не мога да спретна, но от гледна точка на съдържанието, по принцип - на всички медии, мога да кажа: медиите не са заради рейтингите и печалбите – те са заради хората и ако си спомним тази задача, печалбите и рейтингите ще идват по естествен път и като отговор дали си си свършил работата добре, по-добре, най-добре. Често забравяме, че медиите са посредникът между зрител, слушател, читател и информацията оттам, докъдето хората не могат да стигнат бързо и лесно. Ние сме преносители, доставчици и ако не сме честни, горко ни.  Днес изкуственящината ни е пропила отвсякъде и няма да ни прости... Какъв смисъл има да изпълня платена поръчка днес, от която слушателят няма полза, и утре ни изключи? Нали същият този, на когото сме взели парите, няма също да се върне при нас. Това от една страна. От другата страна, е вредно да се слугува на реципиента,защото отново си вредим взаимно – все едно да тъпчеш детето си със захари и нездравословни храни, защото иска, а ти да го задоволяваш с пълното съзнание, че го разболяваш и убиваш. Слава богу, в радиата не е плъзнала заразата на реалити формати, но пък с музиката трява също да се внимава много.
 
Радио или ТВ? Имаш опит и в дете?
- И двете. Много е различно. Всяко със своите предимства и недостатъци, но в допълнение едно с друго дават изобилна картина.
 
Имало ли е случай да искаш да обърнеш професионалната си кариера на 180 градуса и да започнеш нещо различно?
Аз нямам кариера. Просто си върша работата с обич и работя каквото обичам. Ако е речено да настъпва промяна, ще реагирам според обстоятелствата. За мен нищо не е на всяка цена, а от друга страна не съм човек, който се сърди на другите, ако нещо не му харесва... Дали съм искала? Не съм, но аз не съм изискващ и искащ човек, а приемащ, реагиращ и случващ, според "тук и сега” зададените условия.
 
Вярваш ли в чудеса?
Да, да и да... Моят живот е Чудо! Обаче... всичко идва отвътре! Феята съм аз и всеки за себе си е! Е, има си труд да се положи!
 
Интервюто е дадено специално за nbox.bg.

Свързани новини

Брюнетката в "Шоуто на блондинките“

18.12.2015

Цвети Георгиева: Какво се учи сега?!

14.12.2015

Тео: Шоубизнесът ни няма идентичност

03.12.2015


flash