Росен и Петър Теодосиеви гостуват в "Да бъдеш на инат"

В понеделник нашите Блондинки ще стартират ударно, с потапяне в науката. Българската наука. Или по-точно, в списанието със същото име.
 
Сп. "Българска наука" е проект на двамата братя близнаци Росен и Петър Теодосиеви. Започват го, когато са на 15 години. "По онова време – през 2005, нямаше нито едно българско онлайн списание за наука, което да е на достъпен език и да е интересно за всякакви читатели, а не само за учени", казват братята. Силно увлечени по различни науки, те четат почти денонощно в библиотеката в родния им Добрич. За няколко месеца научават как да си направят интернет страница.
 
"В началото пишехме сами статиите, но постепенно привлякохме учени от БАН и от различни университети в България и по света. Всеки от тях пишеше за новите достижения в собствената му сфера без заплащане, а единственото условие бе да е на достъпен език за неспециалисти." Всеки брой на "Българска наука" е достъпен безплатно в .pdf формат. Двамата са редактори, коректори, оформят страниците, правят селекцията и така вече десет години. Междувременно завършват културология в Софийския университет и пропътуват цяла Европа на стоп. Сега, вече на 25 години, Росен и Петър издават юбилеен - осемдесети, брой на списанието.
 
За списание "Българска наука", както и за новите им инициативи може да разберете в понеделник, в рубриката "Да бъдеш на инат" в "Шоуто на Блондинките", между 9 и 10 ч. сутринта, само в ефира на Радио Fresh!

Свързани новини

Годишен ТАРОСКОП от Блондинките за 2024!

28.12.2023

Шоуто на Блондинките търси стажанти

23.05.2019

Блондинките като Лицата на града

11.04.2019

Цвети и Елена със свой канал в YouTube.

01.12.2018

"Петък точно в 5" с нова премиера

20.11.2018


flash