"Карай трезво” кампания за шофиране без употреба на алкохол на "Загорка“ АД

"Карай трезво” е национална кампания на "Загорка” АД за отговорно поведение на пътя сред младите шофьори (18-24 г.).
 
Тя цели да обърне внимание на вредното влияние и рисковете от шофиране след консумация на алкохол и да допринесе за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Кампанията е част от нашата платформа за корпоративна социална
отговорност "Създаваме по-добро бъдеще” и се реализира в сътрудничество със Съюза на автомобилистите в България, Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.
 
Защо се гледа толкова сериозно на "само по едно за из път"? Може би това обяснява нещата - вижте как се отразява алкохолът върху способността за шофиране:
 
Ниво на алкохола 0,2-0,5 ‰
Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри. Нарушават се някои двигателни функции. Опасността от катастрофа е 2 пъти по-голяма отколкото в трезво състояние.
 
Ниво на алкохола 0,5-0,8 ‰
Променят се зрителните способности, което води и до забавени реакции при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията. Отслабва силата на мускулатурата. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия. Опасността от катастрофа е 5 пъти по-голяма.
 
Ниво на алкохола над 0,8 ‰
Водачът трудно пази равновесие. Склонен е да надценява способностите си. Реакциите му са забавени чувствително. Зрението е засегнато, така че не може да забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани
коли, за да ги избегне. Вероятността за катастрофа е 10 пъти по-голяма при ниво на алкохола 0,8-1,2 ‰ и 25 пъти
по-голяма при нива над 1,2 ‰.
 
Вероятно си казвате - това на мен няма да се случи. Така са си казвали всички, които сега, в следствие на инциденти, причинени от катастрофи, се по болници, рехабилитационни центрове, в полицията, пишещи обяснения или в съда, получаващи присъда. Така са си казвали и тези, които в този момент подготвят за аутопсия на масата на патолога. Никой не мисли, че нещо лошо ще се случи на него, но умните хора взимат мерки.
 
Ето и няколко добри съвета от "ЗАГОРКА“ АД:
• Не надценявайте уменията си на шофьор, шофирайте винаги съобразно пътната и атмосферната обстановка. • Съобразявайте се с останалите участници в движението.
• Ако сте консумирали много алкохол предишната вечер, има голяма вероятност нивото на алкохол в кръвта ви да е над допустимата норма и на следващия ден. Затова пийте преди да легнете много вода, закусете обилно (яйца, препечени филийки, банани) и избягвайте да употребявате алкохол в следващите 48 часа.
• Когато отивате на парти с компания, предварително „назначете” един шофьор – човека, който тази вечер няма да пие и ще откара останалите.
• Ако не можете да „назначите“ шофьор за компанията и възнамерявате вечерта да консумирате бира или друг алкохол, просто се откажете от автомобила и използвайте друг транспорт.
• Не подценявайте съдържанието на алкохол в миксираните напитки. Коктейлите могат да имат същото въздействие като концентрирания алкохол.
• Имайте предвид, че газираните алкохолни напитки като бирата и шампанското се абсорбират от кръвта по-бързо, по този начин нивото на алкохол се покачва по-бързо.
• Проверявайте всеки ден: изправността на спирачките, правилното функциониране на коланите, фаровете, стоповете, правилната настройка на страничните огледала и това за обратно виждане.
• Проверявайте задължително веднъж месечно: налягането в гумите и маслото, течността за чистачки и антифриза през зимата.
• Спазвайте стриктно правилата за движение и ограниченията на скоростта.
• И най-вече: бъдете етични и толерантни на пътя.

Свързани новини

Честито!

19.03.2024

Профилактика на Копитото

10.10.2023

Започва "Убий скоростта, спаси дете"

29.08.2023

Празник, който ще се помни!

19.05.2023

Нов проект на БФА

25.01.2023


flash