Битката на титаните в Топ 7 - двама холандци vs. един французин

Битка между трима от най-добрите световни DJ се заформя тази семдица в „Слушателския Top 7” на “Radio Fresh!”.

DJ Tiesto и DJ David Guetta влизат в чарта с новите си хитове – съответно “Who Wants to Be Alone” и “Memories”. Единият залага на специфичния глас на Nelly Furtado, докато другия – на Kid Cudi. В играта все още е и обявявания за DJ номер 1 в света за последните 3 години – Armin Van Buuren.

Кой от тримата се е справил най-добре? Вашите разгорещени спорове ни накараха да обърнем по-голямо внимание на историите им.



Армин ван Бюрен (на нидерландски Armin van Buuren) е известен холандски DJ. Номер 1 в света за 2007, 2008 и 2009 г. Младият Армин започва кариерата си през 1996 година. През 1999 вече е професионален DJ. Той участва в множество престижни фестивали, лятните сесии на остров Ибиса, Испания и много други. Също така той продуцира собственото си радио шоу - "A State Of Trance"(ASOT). То се излъчва веднъж седмично в 20 страни по света. Най-новите албуми на Armin Van Buuren са "Shivers" и "Armin Only The Next Level".

Армин Ван Бюрен е роден на 25 декември 1976 в град Лейден, Холандия. Той се увлича по елекронната музиката още в ранна детска възраст, за което основен принос има баща му. Но освен любовта си към музиката Армин скоро проявява интерес и към технологиите и компютрите.

На 14 той си купува първия sampler, взима синтезатора на баща си и започва да прави музика. През юношеството си Армин обичал да слуша музиката на Жан Мишел Жар и Бен Лайбранд. Така един ден изпратил един демо запис на Лайбранд, който много го харесал и през следващата година научил Ван Бюрен, как да продуцира и миксира музика. Страстта на Армин да миксира се засилва и той започва работа, като DJ в местен клуб на име Нексус. През 1995 завършва училище и се записва да учи право. Междувременно премества своето DJ оборудване, от стаята си в истинско студио, където прави някои от първите си хитове, като "Touch Me" и "Communication".

Ван Бюрен обича да казва "Don't be a prisoner of your own style." (Не бъди затворник на своя собствен стил.), той не обича да му се слага етикет и описва своята музика, като еуфорична, ободряваща, мелодична и енергична.
Амбицизносста на Армин го подтиква да се занимава с много задачи наведнъж: учене, продуциране и работа, като ДиДжей. Той твърди, че неговата заветна мечта е да върши това, което най-много обича, докато се забавлява .



Тиесто (на нидерландски: Tiësto) е един от най - известните диджеи и продуценти на електронна музика в света. Най - известният му псевдоним е диджей Тиесто, въпреки че в по-скорошните си творби се представя единствено като Тиесто.

Тиесто е единственият диджей, който е избиран 3 пъти поред за най-добър диджей на планетата от списание DJ Magazine — 2002, 2003 и 2004 г. Той е първият диджей, който свири на живо на церемония по откриване на олимпийски игри (в Атина през 2004) и е номиниран за награда "Грами" за албума си Elements of Life през 2008 г.

Псевдонима си Тиесто той избира сам, като идеята идва от истинското му име — Тайс Вервест (Tijs Verwest).

Интересът му към музиката започва още от ранните му години. На 12 г. той вече твори музика, а на 20 вече се занимава сериозно в тази насока. Кариерата му стартира в 1985 година, когато започва да пуска 3 пъти в седмицата от 22:00 до 4:00 часа в местен малък клуб - "Spock" в Бреда — дори е посветил парче на клуба - "Breda 4AM". По онова време Бреда не е бил център на хаус музиката, но още тогава Тиесто успява да създаде свой стил, а по-късно се налага с него и променя представите на всички за хаус и транс звученето. Сега Тиесто има свой утвърден, уникален стил ("The Sound of Tiesto"), който по никакъв начин не може да се обърка или смеси със стила на никой друг диджей.

Съвсем в началото на кариерата си пуска главно ейсид хаус (acid house) и ню бийт (new beat), понякога и малко денсмиксове на Мадона.

Заедно със своя бизнеспартньор Арни Бинк те основават лейбъла "Black Hole Recordings" през 1997 г. Есента на 1999 г. Тиесто създава и звукозаписната компания "Magik the recordshop" в своя роден град Бреда.

През февруари 2000 г. прави дебют в САЩ, където издава албум с ремикси. В него е включено и епичното 11 минутно парче "Silence",в което звучи гласа на Sarah McLachlan. Парчето остава четири поредни седмици в Топ 10 на Великобритания и е в постоянната плейлиста на клубовете от двете страни на океана, достига №3 в класацията на "Билборд" и е признато за най-влиятелното парче на модерната денс сцена.

През ноември 2001 излиза “In My memory”, първият албум, в който миксира оригинални композиции, утвърдени като клубни химни. Големият му пробив е с албума "Summerbreeze" (Летен бриз) през 2000 г., който и досега продължава да се харесва на младите му фенове (включващ клубния химн "Flight 643").

2004 е една от най-успешните години в кариерата на Тиесто. Тогава не издава нито един миксиран албум, но издава два авторски. Единият - "Just be" е официално пуснат в продажба на 30 май 2004 г., като се продава в над 10 милиона бройки.
Вторият албум - "Parade Of The Athletes", е посветен на Олимпийските игри в Атина. Организаторите канят холандския диджей, но с условието да изпълни свои авторски парчета. Така Тиесто става първият диджей, който прави изпълнение на живо на олимпийски игри. 90-минутният му сет с нов материал е наблюдаван от 80 000 души на стадиона и милиони телевизионни зрители и е издаден през октомври 2004 под името "Parade of the Athletes".

Тиесто има поредица от успешни ремикси - освен споменатото вече "Silence" още и "Rain Down on Me" на Kain, както и парчета на Moby (с когото е бил на турне в САЩ), Kocheen, Faithless, Skin, Paul Oakenfold, Schiller, Mark Norman, Sergio Del Rio, Dj TB, Allure, Rank 1, Cosmas Epsilon и др. Той е един от малкото DJ, които успяват да напълнят футболен стадион: това се случва в Арнхайм пред повече от 25 000 зрители.

Тиесто е канен да пуска редовно от организаторите на най - големите транс партита в света - "Innercity", „Love Parade“, "Sensation", "Hyperstate", "Nature One", "Trance Energy", както и на партита в големите клубове в Ibiza(Ибиса - Испания) - Cream, Space, Amnesia (последният е любимият клуб на Тиесто в Ибиса).

Първият концерт на Тиесто в България е на 27 май 2005 г. заедно с българския хор от Котел „Деца Орфееви“.
На уникалното мегаденс парти Sensation White 2006,състоящо се на 01.07.2006 г. Тиесто изненадва присъстващите, като се появява неочаквано в началото на партито с 30-минутен сет, в който за първи път представя новото си парче Dance4Life, направено заедно с Maxi Jazz от Faithless. Dance4Life е организация, която се бори срещу СПИН, чийто основен посланик е Тиесто. Песента Dance4Life е направена с благотворителна цел, средствата от продажбата на която се предоставят на самата организация.



Давид Гета (на френски: David Guetta) е френски диджей, роден в Париж, Франция на 7 ноември 1967.

Кариерата на Давид като диджей започва в гей клубовете на Париж още в средата на 80те когато постепенно се ориентира към есид хауса и хип-хопа. С парчето си от 1992 „Up & Way“, с вокалите на Робърт Оуенс той е считан за пионера на френския хаус. Това му създава име в парижките музикални среди и в средата на 90-те се превръща в един от най-популярните и търсени клубни диджеи.

През 2002 той се завръща към своята първа страст — създаването на музика, с което се сдобива със световна слава. Малко след излизането си песента „Just a Little More Love“ го изстрелва по върховете на класациите. Поради големия успех на това електро-фънк-хаус парче с вокалите на Крис Уилс, Гета подписва договор с Virgin.

През юни същата година излиза и албумът „Just a Little More Love“, който продава 250 хил. копия. Следващият сингъл „Love Don't Let Me Go“ отново се радва на голяма популярност.
През 2003 излиза първият му албум с ремикси, вдъхновен от партитата в Ибиса, столицата на електронната музика — „F*** Me I'm Famous“. През 2005 и 2006 излизат следващите две части на албума.

Втроият му и засега последен негов албум се казва Guetta Blaster, в който е включето и парчето „In Love With Myself“. Като сингъл излиза и „Stay“ — тотален клубен хит.
През 2005 излиза „The World Is Mine“, която се моментално се изстрелва на #1 във всички европейски класации за клубна и денс музика.

Е, това са титаните в Топ 7 тази седмица. Решихте ли кой ще подкрепите?



flash