"Съседната стая" спечели "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. А на единадесетия последен ден на звездното събитие журито излъчи и лауреатите за тази година. Носителят на приза "Златен лъв" обяви председателката на журито - френската актриса Изабел Юпер. За голямата награда се конкурираха 21 заглавия.

Голямата награда "Златен лъв" за най-добър филм спечели испанският режисьор Педро Алмодовар с първата си англоезична продукция – "Съседната стая". Звезди в неговия филм за свободата и достойнството в края на живота и евтаназията са Джулиан Мур и Тилда Суинтън. След като благодари на двете си актриси, постигнали чудеса на екрана, Алмодовар сподели: "Филмът разказва за една жена, която агонизира в един свят, който агонизира, и за жената, която иска да сподели с нея последните й дни. Разказва за безгранична солидарност и за решението да сложиш край на живота си, когато той стане единствено болка. Да напуснеш този свят чист е човешко право, а не политически факт. Човешкото същество трябва да бъде свободно и да живее, и да умре".

Голямата награда на журито "Сребърен лъв" беше присъдена на "Vermiglio" на италианската режисьорка Маура Делперо. Действието във филма се развива в италианско планинско село по време на Втората световна война. Това е историята на три сестри и как животът им се променя след пристигането на един войник в селото. 

Наградата за най-добър режисьор получи американецът Брейди Корбет за продукцията си "The Brutalist". Драмата разказва живота на унгарец, оцелял от Холокоста, който се опитва да започне нов живот в САЩ.

Специалната награда на журито бе присъдена на грузинската режисьорка Деа Кулумбегашвили за "Април".

Купа "Волпи" за най-добър актьор получи французинът Венсан Лендон за ролята си в "The Quiet Son" - френскоезична драма за семейство, разкъсвано от крайнодесния радикализъм във Франция.

За най-добра женска роля бе наградена Никол Кидман за Ваbygirl на режисьорката Халина Рейн. Актрисата не присъства лично на церемонията тази вечер, но от нейно име от сцената послание изчете Рейн и от него стана ясно, че е починала майката на Кидман. "Малко след като пристигнах във Венеция, научих, че майка ми Джанел Кидман е починала. В шок съм и трябва да бъда със семейството си. Тази награда е за нея", се казва в писмото на американската актриса.

Наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър дебют беше присъдена на французина Пол Киршер за ролята му в "Децата им след тях" (Leurs enfants après eux) на режисьорите Людовик и Зоран Букерма. 

За най-добър сценарий бе отличен бразилският филм "Още съм тук" (Ainda estou aqui) на режисьора Валтер Салеш. Историята за безследно изчезнали е ситуирана през 1971 г. по време на военната диктатура в страната. Получавайки наградата, кинематографистът предупреди, че за 7-те години, докато е правил филма, родината му опасно се е приближила до това минало, ето защо сега е още по-спешно тази история да бъде разказана.


Свързани новини

Рекордьорът по овации във Венеция

05.09.2024

Звездно очакване

30.08.2024


flash