"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Tриумф", с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за "Оскар", съобщиха от Национален филмов център. Филмът е бил избран единодушно с 5:0 гласа на заседание на комисията за избор на национална номинация на български филм за участие в категорията "Mеждународен филм" на 97-ите награди на Филмовата академия "Оскар".

"Триумф" е копродукция между България и Гърция и е осъществен с подкрепата на Националния филмов център, Евроимаж, Гръцки филмов център, БНТ, Гръцка национална телевизия ЕРТ, Програма Творческа Европа МЕДИА на ЕС, Американска фондация за България, ЦКС.

Филмът е режисиран от Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които стоят зад успехите на предишните им проекти "Уроци" и "Слава". Действието в Триумф се развива в началото на 90-те години на миналия век, след падането на комунизма, когато секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, ръководена от ясновидка, започва да копае дупка в търсене на мистериозен артефакт, който ще донесе окончателния триумф. Филмът впечатлява с дълбоките си послания и черния си хумор, като същевременно предлага остър поглед върху обществено-политическите реалности на онова време.

В ролите са, освен номинираната за "Оскар" Мария Бакалова, Маргарита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев и Иван Савов. Премиерата на "Триумф" е предвидена за филмовия фестивал в Торонто този месец. Все още няма предвидена българска премиерна дата.

Трябва да се отбележи, че това е само първа стъпка към "Оскар"-ите. Комисията избира филмът, който да се бори за евентуална номинация за най-големите кинонагради. Самите номинации ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Церемонията за наградите "Оскар" през 2025 г. ще бъде на 2 март, съобщи Академията за кинематографично изкуство и наука, цитирана от Асошиейтед прес.


Свързани новини

Мария Бакалова с нова роля

30.11.2023

Мария Бакалова се снима с Жан Рено

11.05.2023

Нова лента с Мария Бакалова

10.01.2023

Приключва "Пазители на галактиката"

06.12.2022

Виж Мария Бакалова в "The Honeymoon"

01.12.2022


flash