Алек Болдуин може да получи до 18 месеца затвор

През октомври 2021 г. на снимачната площадка на филма "Rust" Алек Болдуин прострелва и убива операторката Халина Хътчинс. Ранен е и режисьора Джоел Соуза.Следват редица съдебни процеси.

След престой в болницата простреляният в рамото е пуснат. Малко след това става ясно, че за стрелбата срещу него няма да бъдат повдигани обвинения. Но както Алек Болдуин, така и отговорникът по оръжията на снимачната площадка Хана Гутиерес-Рийд, бяха обвинени в непредумишлено убийство. И двамата пледират невинни.

Актьорът настоява, че не е имал представа, че оръжието е било заредено. Оръжейничката, от своя страна, казва, че не знае как патроните изобщо са се озовали на мястото на снимките на уестърна. След като Гутиерес-Рийд, която беше изправена пред същото обвинение за фаталната стрелба, получи максималната присъда от 18 месеца затвор, сега е ред да започне процеса и срещу холивудския актьор.

Избрано е жури, което да изслуша процеса срещу Алек Болдуин за фаталната стрелба на снимачната площадка в Ню Мексико. 12-те съдебни заседатели и четирима заместници, които ще решават делото, бяха избрани във вторник, 9 юли, след като прокурорите и адвокатите на Алек Болдуин ги разпитаха за всичко - от политическата им принадлежност до познанията им по случая.

В понеделник Алек Болдуин се яви в съда в Санта Фе за предварително изслушване. Облечен в тъмен костюм и с раирана вратовръзка, той си водеше подробни записки в малък бележник, отбелязва АФП. Той беше придружен от семейството си, включително съпругата му Хилария. Болдуин не се признава за виновен по обвинението за престъпление. Твърди, че не е натиснал спусъка и казва, че пистолетът е гръмнал, когато е натиснал ударника на револвера. Неговият защитник пледира, че отговорността на другите членове на екипа е да гарантират, че пистолетът е безопасен. Но прокурорите наричат това твърдение "абсурдно", настоявайки, че актьорът не е споделил тази информация, когато е бил интервюиран за първи път след стрелбата, и твърдят, че е имал отговорността да спазва елементарна безопасност на оръжието. Освен това настояват, че като продуцент на продукцията, носи отговорност за случилото се.

Според прокурора по делото, Алек Болдуин е нарушил "основни правила" за използването на оръжията на снимачната площадка на филма.

Изслушванията трябва да продължат около десетина дни. Ако бъде признат за виновен, 66-годишният актьор може да получи до 18 месеца затвор.

Процесът ще бъде внимателно наблюдаван от Холивуд, където профсъюзът на актьорите се опасява, че той може да създаде исторически прецедент. Този рядък инцидент вече предизвика призиви за забрана на оръжията на снимачните площадки. Болдуин понякога е възприеман в Холивуд като изкупителна жертва за инцидент, в който е замесена цялата продукция, и е преследван от прокуратурата заради звездния си статут.

Недоброжелателите му обаче изтъкват, че Болдуин е бил изпълнителен продуцент на този нискобюджетен филм, въпреки че е съден само като актьор, и посочват поведението му на дива на снимачната площадка, пише БТА.


Свързани новини

Край на делото "Болдуин"

15.07.2024

По подобие на Кардашиян

07.06.2024

Нов развой на сагата

23.10.2023

Сагата няма край

17.08.2023

Свалиха обвиненията от Алек Болдуин

21.04.2023


flash