''Опенхаймер'' триумфира с три награди и от Гилдията на актьорите

"Опенхаймер" и екипът зад лентата продължават да жънат победи през холивудския награден сезон. Това се случи и на 30-ото издание на наградите на Гилдията на актьорите в САЩ (SAG).
 
Наградите на SAG, смятани за едни от най-точните прогнози за "Оскар", само подкрепят позициите на "Опенхаймер", който е начело сред претендентите с 13 номинации за наградите на Академията. Биографичният блокбастър на Кристофър Нолан си тръгна с три награди.
 
 
Филмът получи главното отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори - ''най-добър филм''. Килиън Мърфи получи наградата за ''най-добър актьор'' за ролята му на бащата на атомната бомба, а Робърт Дауни Младши грабна статуетката за ''най-добра поддържаща мъжка роля''.
 
 
Най-вълнуващата победа в събота вечер в Лос Анджелис бе за Лили Гладстоун за най-добра актриса във водеща роля в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе. Това бе най-оспорваната категория, като прогнозите на анализаторите бяха поделени между Гладстоун и Ема Стоун за "Клети създания". Гладстоун спечели и залата избухна. Стоун също стана на крака и аплодира енергично. На Гладстоун се възлагат много повече очаквания, отколкото на който и да било друг претендент за "Оскар" тази година. Нейна победа би била първа за коренното население на Америка.
 
"Ние носим емпатия в един свят, който се нуждае толкова много от нея", каза Гладстоун. "Толкова е лесно да се дистанцираме. Толкова е лесно да се затворим, да спрем да изпитваме чувства. И ние всички продължаваме смело да чувстваме. Това прави хората човеци. Това извежда хората от сенките, дава видимост".
 
 
Али Уонг, която бе сред най-впечатляващите на червения килим, спечели наградата за най-добра актриса в телевизионен филм или лимитиран сериал за "Говеждо" на Нетфликс. Колегата й от сериала Стивън Йон спечели в категорията за най-добър актъор в телевизионен филм или лимитиран сериал.
 
"Мечката" също продължи победния си ход, като спечели в категорията за най-добра комедийна поредица и донесе награди за най-добър актьор и най-добра актриса в комедия съответно на Джеръми Алън Уайт и Айо Едебири. Педро Паскал изглеждаше силно изненадан, че печели наградата на SAG за най-добър актьор в драматична поредица за "Последните оцелели".
 
 
Барбра Стрейзанд получи приза си за цялостно творчество от Дженифър Анистън и Брадли Купър. "Помня как мечтаех да стана актриса като тийнейджърка, седнала в леглото си с кутия сладолед и филмово списание", каза актрисата. Тя разказа как била хлътнала по Марлон Брандо. Стрейзанд почете и евреите пионери в Холивуд. "Сега мечтая за свят, където предразсъдъците са част от миналото", каза тя. На червения килим бяха обявени лауреатите за каскадите във филми и в телевизионни продукции - те отидоха при екипите съответно на "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" и на "Последните оцелели".
 
 
Тазгодишните награди на Гилдията на актьорите идват след продължилата няколко месеца стачка, организирана от Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA). Повечето от синдикалните искания бяха свързани с промените в телевизионната и в киноиндустрията заради навлизането на стрийминг услугите и промените, налагани от компании начело с Нетфликс.
 
 
Наградите на Гилдията на актьорите бяха стриймвани на живо от Нетфликс за първи път за водещо холивудско шоу. Това донесе значителни промени в дългогодишната традиция за подобни церемонии. Нямаше реклами, които да прекъсват програмата. Имаше промени и в езика. Както каза Идрис Елба: "Не казвайте нещо, което не бихте казали пред Опра (Уинфри - бел.ред.)". Победителите бяха интервюирани зад кулисите от водещия на шоуто на червения килим Тан Франс, като някои от тях звучаха странно, а други - чаровно.

Свързани новини

Ще бъде цяла трилогия

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Иди ми, дойди ми

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024


flash