Ето кои са най-очакваните филми през 2024 година

Представяме ви 12 филма, които със сигурност всички очакват с нетърпение през новата година. След невероятният успех на ''Барби'' и ''Опенхаймер'' през 2023 година, кой ли ще е новият блокбъстър за 2024-а.

 

1. "Дюн: Част Втора"/Dune: Part Two

Премиера за България и света: 1 март

Една от мегапродукциите, които пострадаха от стачката на артистите. Премиерата му трябваше да е на 3 ноември м.г. и той бе очакван горещо от феновете на фантастичния жанр и на първия филм на Дени Вилньов, спечелил шест награди "Оскар". С отлагането нетърпението расте. Намеренията на режисьора са поредицата по Франк Хърбърт да бъде развита в трилогия, която да обхване събитията от книгите "Дюн" и "Месията на Дюн", като канадецът е почти готов и със сценария за финалната част. Освен звездите от първа част Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем, в продължението се включват и Флоранс Пю, Кристофър Уокън, Остин Бътлър и Леа Сейду, а трейлърът загатва за пълномащабна космическа война - с участието и на митичните пясъчни червеи.

2. "Фюриоза: Сага за Лудия Макс"/Furiosa: A Mad Max Saga

Премиера по света и у нас: 24 май

Девет години след великолепния "Лудия Макс: Пътят на яростта" отново се връщаме към гневната, постапокалиптична, стиймпънк вселена на Джордж Милър. Този път австралиецът поставя фокуса върху Фюриоза, заобичана от зрителите в изпълнението на Чарлиз Терон. Този път в ролята влиза Аня Тейлър-Джой, а филмът разказва нейната предистория - от уплашено хлапе до живо торпедо в империята на Безсмъртния Джо. В централна роля ще видим и Крис Хемсуърт. 

3. "Претендентите"/The Challengers

Премиера: 26 април

Още един филм, който се забави заради актьорската стачка. Романтичната драма с участието на Зендая и Джош О'Конър трябваше да открие фестивала във Венеция в края на миналото лято. Филма на Лука Гуаданино ("Призови ме с твоето име") гледаме едва напролет, а историята е за любовен триъгълник в света на професионалния тенис. Двамата, които спорят за сърцето на Зендая, са съперници и за Големия шлем. 

 

4. "Жокера: Лудост за двама"/Joker: Folie a Deux

Премиера в България и по света: 4 октомври

Първата част на "Жокера" не бе приета еднозначно, но приходите от над 1 милиард долара и "Оскар"-ът на Хоакин Финикс за главна мъжка роля я записват в киноисторията като несъмнен триумф. Затова Тод Филипс снима втора част, в която на принца на анархията - изигран отново от Финикс, ще партнира Лейди Гага като не по-малко налудничавата му комиксова половинка Харли Куин. Вероятно това е и причината филмът да се рекламира като музикален трилър. Едно е ясно: във филма ще има повече музика, но едва ли повече радост и хуманизъм.

5. "Гладиатор 2"/Gladiator 2

Премиера: 22 ноември

24 години след хита "Гладиатор" отново се потапяме във времето на Римската империя за филм, който ще е още по-малко исторически достоверен и от "Наполеон". Дни преди 87-ия рожден ден на режисьора Ридли Скот в кината по целия свят ще излезе продължението на "Гладиатор" - неговия най-успешен епос, спечелил "Оскар" за най-добър филм (2000) и сърцата на публиката. Пол Мескал ще се превъплъти в Луций Втори, племенникът на злодея Комод (изигран в оригинала от Хоакин Финикс), спасен като дете от самия Максимус. Ръсел Кроу няма да видим, но във филма ще бъдат Дензъл Уошингтън, Педро Паскал и звездата от първия "Гладиатор" Кони Нилсен. 

 

6. "Аргайл: Супершпионин"/Argylle 

Премиера по света и у нас: 2 февруари

Още в началото на годината очакваме нова шпионска комедия от Матю Вон - режисьор на успешната поредица "Кингсмен", продуцент на незабравимите "Две димящи дула", "Гепи" и "Рокетмен". Брайс Далас Хауърд е интровертна авторка на успешна поредица шпионски романи, която внезапно попада в света на своята последна книга. Участват още цяло съзвездие: Хенри Кавил, Самюъл Джаксън, поп звездата Дуа Липа, носителката на "Оскар" Ариана Дебоуз, Джон Сина... и любимата котка на героинята Алфи. 

7. "Кралството на Планетата на маймуните"/Kingdom of the Planet of the Apes

Световна и българска премиера: 24 май

Една от най-обичаните фантастични поредици в киното завърши със смъртта на Цезар във "Войната за Планетата на маймуните" (2017), а междувременно Disney придоби компанията, създала филмите, 20th Century Fox. Няколко поколения по-късно маймуните вече са доминантният вид, който живее в хармония и преуспява, а хората са диваци, спотайващи се в сенките. Нов тираничен лидер се провъзгласява за първия крал на приматите, а младото шимпанзе Ноа се отправя на опасно пътешествие и се изправя пред избор, който ще предопредели бъдещето както на маймуните, така и на хората. Режисьор е Уес Бол. 

8. "Гражданска война"/Civil War

Премиера: 26 април, засега няма дата за България

Алекс Гарланд стана известен като писател и сценарист ("Плажът"), преди сам да посегне да режисира своите истории. В новия апокалиптичен екшън от автора на Ex Machina в САЩ бушува война. 19 щата са се отделили и американското правителство се изправя срещу армиите на Тексас и Калифония, обединени под името Западните сили. В ролите са Кирстен Дънст, Джеси Племънс и Кейли Спейни, а трейлърът оповестява "Бог да пази Америка". 

9. "Балерина"/Ballerina

Премиера: 7 юни, засега няма дата за България

Четвъртият "Джон Уик" се оказа най-големият триумф в поредицата за неунищожимия професионален убиец, изигран от Киану Рийвс. Това доведе и до "женско" разклонение на франчайза, в който Ана де Армас ("Блондинка", "Смъртта може да почака") също е безмилостна унищожителка, обучена от престъпния синдикат Руска Рома. Киану Рийвс също ще се появи във филма, а прекрасната Де Армас ще се изправи на екрана и срещу Анджелика Хюстън, Гейбриъл Бърн, Ланс Редик.

10. "Мики 17"/Mickey 17

Премиера: 29 март, има разпространител, но няма дата за България

След триумфа на "Паразит" и неговите 4 "Оскара" всички погледи са насочени към следващия проект на корееца Пон Джун Хо, създаден по романа а Едуард Аштън. Робърт Патинсън е в ролята на космическия пътешественик Мики 17, "заменяем" служител, изпратен на смъртоносна мисия за колонизиране на ледена планета. Когато един умре, той бива клониран заедно със спомените на всички номера, загинали преди него. На Патинсън партнират Марк Ръфало, Тони Колет и Стивън Юн.

11. Deadpool 3

Премиера: 26 юли

Дедпул (Райън Рейнолдс) прави своя дебют във филмовата вселена на Marvel (MCU) и взима със себе си популярен другар - Върколака (Хю Джакмън). За историята не се знае много, но почти сигурно ще е замесена мултивселената, която е ключов момент от петата фаза нa MCU. Вероятно така Дедпул ще се озове във вселената на познатите ни персонажи, а също така този подход ще позволи и завръщането на Дженифър Гарнър като опасната Електра Начос - роля, която изигра във филмите "Daredevil: Дявол на доброто" (2003 г.) и "Електра" (2005 г.). Филмът има голяма задача пред себе си - ще изнесе сам годината за MCU, тъй като всички други комиксови премиери на Marvel бяха отложени покрай стачките. Спекулациите около "Дедпул 3" са много и дори само половината от тях да се случат, чакат ни много изненади на екран.

12. The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Премиера:13 декември

Това е анимация, макар и за възрастни, която ще ни върне във филмовата версия на Средната земя, създадена от Питър Джаксън за неговите две трилогии "Хобит" и "Властелинът на пръстените". "Войната на рохиримите" не адаптира конкретна книга на писателя Дж.Р.Р. Толкин, а се обляга на по-общата история на Средната земя, за да разкаже за Шлем (озвучен от Брайън Кокс от "Наследници"), легендарния крал на Рохан, и това как той трябва да защити своя народ от вражеска армия. Действието се развива 261 години преди събитията във "Властелинът на пръстените", а Миранда Ото ще се появи отново като Еовин, която тук ще служи като разказвач на историята. Режисьор е Кенджи Камияма (Blade Runner: Black Lotus), а консултант на проекта е Филипа Бойенс, която е сред съсценаристите на трилогията "Властелинът на пръстените". Тъй като това е обща продукция на New Line Cinema и Warner Bros., визуално филмът ще напомня на продукциите на Питър Джаксън, на които в някаква степен се явява предистория.


Свързани новини

Ще бъде цяла трилогия

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Иди ми, дойди ми

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024


flash