Русия забрани "Барби" и "Опенхаймер" - не отговарят на нравствените ценности

Холивудските филми "Барби" и "Опенхаймер" не съответстват на целите за опазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности.
 
Това се казва в изявление на руския министър на културата Андрей Малишев, цитирано от руската агенция ТАСС, в отговор на запитване на заместник-говорителя на Държавната дума Владислав Даванков дали продукциите да бъдат прожектирани в Русия. 
 
На 1 август депутатът изпрати писмо до руския премиер, в което предлага следния "експеримент": "принудително лицензиране" на филми от вражески страни, които да бъдат прожектирани в кината.
 
Това е на практика държавна форма на пиратство, тъй като по силата на санкциите от 2022 г. холивудските студиа вече не предоставят своите филми за излъчване в Русия. Под мярката попадаха и касовите хитове на лятото "Барби" и "Опенхаймер". 
 
Вместо тях публиката в Русия трябва да гледа "Чебурашка" и "Свидетел". "Руският кинопоказ е наситен с качествени местни премиери", казва министърът на културата Малишев и сочи успеха на игралната версия за съветския анимационен герой, а също и "първия игрален филм, заснет в космоса" ("Предизвикателство"), както и "първия игрален филм за най-новата история на Русия" -  "Свидетел". 
 
Той заявява още, че намаленият внос на холивудско кино стимулира увеличаването на руски филмови и тв продукции и развитието на националната кинематография. Малишев добавя в писмото си, че доминацията на руски филми в боксофиса "допринася за предаването на национални морално-етични ценности на зрителите и за патриотичното образование на младите хора."

Ето колко спечели Марго Роби от "Барби"

 

До момента Саудитска Арабия, Виетнам, Ливан и Кувейт забраниха "Барби" заради нетрадиционната роля на жената в него и някои териториални трактовки. 
 
"Опенхаймер" не е бил забранен никъде по света, макар че засега няма планирана премиера в Япония, където се разиграва трагедията с атомната бомба.

Килиън Мърфи е гладувал брутално заради "Опенхаймер"

В няколко мюсюлмански страни и Индия обаче поискаха актрисата Флоранс Пю да бъде "облечена" с помощта на компютърните технологии в няколкото голи сцени от филма.
 
Двата филма се очертава да вкарат рекордните 3,1 млрд. долара от продажби на билети по света. Филмите на Грета Геруиг и Кристофър Нолан, които излязоха едновременно на 21 юли, и се превърнаха в общ хит в мрежата със заглавие „Барбенхаймер“.

Свързани новини

По случай Деня на жената

07.03.2024

Раздадоха наградите БАФТА

19.02.2024

Наградите ''Златен глобус''

08.01.2024

Коледен албум от Райън Гослинг

22.12.2023

За феновете на най-популярната кукла

22.11.2023


flash