Търси в сайта...

Русия забрани "Барби" и "Опенхаймер" - не отговарят на нравствените ценности

Холивудските филми "Барби" и "Опенхаймер" не съответстват на целите за опазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности.
 
Това се казва в изявление на руския министър на културата Андрей Малишев, цитирано от руската агенция ТАСС, в отговор на запитване на заместник-говорителя на Държавната дума Владислав Даванков дали продукциите да бъдат прожектирани в Русия. 
 
На 1 август депутатът изпрати писмо до руския премиер, в което предлага следния "експеримент": "принудително лицензиране" на филми от вражески страни, които да бъдат прожектирани в кината.
 
Това е на практика държавна форма на пиратство, тъй като по силата на санкциите от 2022 г. холивудските студиа вече не предоставят своите филми за излъчване в Русия. Под мярката попадаха и касовите хитове на лятото "Барби" и "Опенхаймер". 
 
Вместо тях публиката в Русия трябва да гледа "Чебурашка" и "Свидетел". "Руският кинопоказ е наситен с качествени местни премиери", казва министърът на културата Малишев и сочи успеха на игралната версия за съветския анимационен герой, а също и "първия игрален филм, заснет в космоса" ("Предизвикателство"), както и "първия игрален филм за най-новата история на Русия" -  "Свидетел". 
 
Той заявява още, че намаленият внос на холивудско кино стимулира увеличаването на руски филмови и тв продукции и развитието на националната кинематография. Малишев добавя в писмото си, че доминацията на руски филми в боксофиса "допринася за предаването на национални морално-етични ценности на зрителите и за патриотичното образование на младите хора."

Ето колко спечели Марго Роби от "Барби"

 

До момента Саудитска Арабия, Виетнам, Ливан и Кувейт забраниха "Барби" заради нетрадиционната роля на жената в него и някои териториални трактовки. 
 
"Опенхаймер" не е бил забранен никъде по света, макар че засега няма планирана премиера в Япония, където се разиграва трагедията с атомната бомба.

Килиън Мърфи е гладувал брутално заради "Опенхаймер"

В няколко мюсюлмански страни и Индия обаче поискаха актрисата Флоранс Пю да бъде "облечена" с помощта на компютърните технологии в няколкото голи сцени от филма.
 
Двата филма се очертава да вкарат рекордните 3,1 млрд. долара от продажби на билети по света. Филмите на Грета Геруиг и Кристофър Нолан, които излязоха едновременно на 21 юли, и се превърнаха в общ хит в мрежата със заглавие „Барбенхаймер“.

Свързани новини

Барби ще става майка

09.07.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

Раздадоха наградите БАФТА

19.02.2024

Наградите ''Златен глобус''

08.01.2024

Коледен албум от Райън Гослинг

22.12.2023


flash