Започва кинофестивалът в Кан, ето най-горещите премиери

Двадесет и един филма ще се съревновават за голямата награда "Златна палма" на най-престижния европейски филмов фестивал, който започва тази вечер в Кан. 

Сред тях са "Съвършени дни" на Вим Вендерс, "Старият дъб" на Кен Лоуч, "Миналото лято" на Катрин Брея и "Чудовище" на Хирокадзу Корееда.

Eто акцентите в програмата: Завръщането си в голямото кино, ще отпразнува актьорът Джони Деп още тази вечер, като появата му на червения килим е дългоочаквано събитие. Звездата ще открие фестивала с новия си филм "Жана дю Бари". Във френския филм той играе крал Луи XV. Това е първата голяма роля за Деп след шумния съдебен процес с бившата му съпруга Амбър Хърд. Заради твърденията, че той е упражнявал физическо насилие върху нея, Деп беше отритнат за известно време от големите филмови студиа. Впоследствие той беше оправдан и кариерата му тръгна пак нагоре. Лентата разказва историята на Мадам дю Бари -  последната кралска любовница на Луи XV във Версай, след Мадам Помпадур.

В Кан за първи път ще бъде показан новия филм на режсьора Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна" с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро. Това е седмото сътрудничество между Скорсезе и Ди Каприо, както и единадесетото му партньорство с Де Ниро. Историята отвежда зрителя в Оклахома през 20-те години на миналия век по следите на серийни убийства на индианци.

Харисън Форд ще получи специално отличие в Кан, където ще се състои и световната премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". Това е последното превъплъщение на 80-годишния Форд в прочутия археолог. 

В Кан ще бъде и най-изтъкнатият испански режисьор Педро Алмодовар. Той ще представи късометражната лента "Strange Way of Life"  с актьорите Педро Паскал и Итън Хоук. Продукцията е включена в официалната селекция за късометражни филми.

Наскоро стана известно, че в Кан ще бъде показан сериалът "The Idol" ("Идолът"), дни преди да бъде пуснат по HBO на 4 юни. В него играе певецът The Weeknd в първата си сериозна кино роля. Партнира му дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради - Лили-Роуз Деп.

Виж първия трейлър на "The Idol" с The Weeknd и Лили-Роуз Деп

Лентата на Сам Левинсън ("Eуфория") се очаква с огромен интерес от феновете на киното, а и на музиката. Мнозина смятат, че от успеха на сериала зависи дали канадският изпълнител ще смени амплоато си и ще остави музиката на заден план, за сметка на киното. Нещо, което той намекна в скорошно интервю. 

Актьорът Майкъл Дъглас ще получи почетната награда "Златна палма". Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното", се казва в съобщението на организаторите.

 "След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", каза 78-годишния артист в изявление. 

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 16 до 27 май. Председател на журито е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник". 


Свързани новини

Какво ще направите?

27.03.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash