Теодор Ушев спечели "Златна палма" на кинофестивала в Бевърли хилс

Теодор Ушев спечели голямата награда "Златна палма" за филма "Ф1.618" на кинофестивала в Бевърли хилс. Новината съобщи самият той в профила си във фейсбук.
 
Продукцията е наградена заради "майсторството на филмовото изкуство, разказването на истории и човечността", съобщава dnevnik.bg. Организаторите определят "Ф1.618" като филм, който "сграбчва тялото и душата на зрителя, и не ги пуска". "Това е феноменално, спечелихме в Холивуд, божичко!", не сдържа емоцията си режисьорът.
 
 
"Ф1.618" е пълнометражният дебют на Ушев. Филмът е по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, а главните роли в него изпълняват Деян Донков и Мартина Апостолова. Световноизвестният аниматор гостува в епизод на Radiocast подкаста "Елена Розберг представя: личности и страсти" в края на миналата година, когато беше в България за промоцията на продукцията.
 
Кинофестивалът в Бевърли хилс е създаден през 2001 и се смята за един от най-влиятелните в света на киното. Участието на Ушев в него се случи паралелно с участието му в Московския международен кинофестивал, където режисьорът се включи дистанционно и отправи послание срещу войната в Украйна.
 
Във видеообръщение той се яви с тениска с надпис “Не бъди герой, бъди човек!“.Пресконференцията се състоя след официалната медийна прожекция на филма “Ф1.618”, с който Ушев участва в рамките на Московския филмов фестивал.
 
 
“Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор.” споделя режисьорът в видеообръщението, което е публикувано като текст на Facebook страницата на филма.

Ушев пише още: „Препратките във филма Ф1.618 към руската култура са многобройни. И признавам, че съм абсолютен фанатик на тема руска култура! Въобще вашата култура беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна!“

Той допълва: “Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.

Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо. Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта. Аз вярвам, че не всичко е загубено.“, завършва накрая режисьорът и цитира стихотворение на Анна Ахматова. 


Свързани новини

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024

Тъмната страна на историята

10.04.2024


flash