Кой ще спечели Оскарите тази неделя – финални прогнози

Голямата вечер на холивудското кино е тази неделя, 12 март, когато в "Долби Тиатър" за 95-ти път ще бъдат раздадени най-престижните американски кино награди - Оскарите. Ето финалните прогнози кои ще са фаворитите на вечерта:

Според експертите от сп. Variety големият победител ще бъде независимият филм "Всичко навсякъде наведнъж".

Сценаристите, режисьорите и продуцентите на филма Даниел Куан и Даниел Шайнерт е твърде възможно да направят мечтания  хеттрик, печелейки за филм, режисьор и оригинален сценарий. Така "Всичко навсякъде наведнъж" ще бъде деветият филм, постигнал това постижение.

От списанието за кино смятат, че филмът ще доминира и в женските актьорски роли. Ако това стане факт, Мишел Йео ще стане първата азиатка, печелила наградата за най-добра актриса. Кино експертите смятат, че Оскар за второстепенна мъжка роля ще спечели Ке Хуи Куан. Една от силните претендентки за Оскар за главна женска роля, разбира се, е легендата Кейт Бланшет за ролятата си в "Тар", добавят от изданието. Всщност именно това е заглавието, което според Variety трябва да спечели в много от другите категории, но ще бъде изненада, ако това действително се случи. 

"Баншите от Иншерин" на режисьора Мартин Макдона е другото заглавие, което присъства в много номинации, но експертите смятат, че най-вероятните награди са за второстепенните актьорски роли в лицето на Кери Кондън и един от двамата номинирани актьори Бари Коган или Брендън Глийсън. 

"Елвис" идва на второто място сред залозите за броя на статуетки, като лентата има потенциала да се превърне в победителя на вечерта. Всичко естествено ще стане ясно тази неделя. Очаква се филмът за Краля на рока да доминира в техническите категории за костюми и грим, а Остин Бътлър да бъде обвен за най-добър актьор. Сатуетката обаче може да бъде взета и от Брендън Фрейзър за ролята му на хипер дебел човек в "Китът". Звездата от "Баншите на Иншерин“ Колин Фарел има някакви шансове, но в тази наистина тежка конкуренция е по-малко вероятно да победи.

Лентата, която спечели БАФТА за най-добър филм – военната драма "Всичко е спокойно на западния фронт", обаче отсъстваше от наградите на творческите гилдии в САЩ и не получава много шансове за големия Оскар. Все пак лентата има сериозни претенции да триумфира в категориите за международен филм и операторско майсторство.

"Пинокио" ​​на Гилермо дел Торо ще получи Оскар за анимация, а легендата Джон Уилямс е другият сигурен победител в категорията за оригинална музика за "Семейство Флейбълман" на Стивън Спилбърг. Така композиторът ще бие всички възможни рекорди, много от които вече са негови!

Рекордите на композитора Джон Уилямс и още любопитни факти за Оскарите

Песента, която ще спечели Оскар е индийската "Naatu Naatu" от "RRR", смята Variety. Все пак големи шансове за успех има Риана с "Lift Me Up" от "Черната пантера: Уаканда Завинаги", което ще бъде голям подарък за певицата, която очаква второто си детенце, но ще пее на церемонията в неделя.

В категорията за документален филм големият фаворит е "Навални" - филмът за арестувания руски опозиционер вече спечели БАФТА и много други награди.

Кристина Цветкова


Свързани новини

Най-гледаните ''Оскар''-и

14.03.2024

Лейди Гага разби клишето на Оскарите

13.03.2023

Оскари 2023: победителите

13.03.2023

Риана ще пее на церемонията

24.02.2023

За Джон Уилямс и още рекорди на Оскарите

27.01.2023


flash