Това е финалното ни предложение за Оскар

Българското предложение за 95-ите награди Оскар за международен пълнометражен филм ще бъде филмът на Мартин Макариев "В Сърцето на машината".

Това реши днес Комисията по подбора на българска номинация на повторно заседание, след като първоначалният кандидат - филмът "Майка" на режисьорката Зарница София не беше допуснат до широкия списък. Причината е, че във филма се говори повече английски език от допустимото в изискванията на Американската киноакадемия. 

"В Сърцето на машината" е български игрален драматичен трилър от 2022 година на режисьора Мартин Макариев, награден със "Златна роза" на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на София Филм Фест през 2022 година.

Zoom IN с Криси Цветкова: В сърцето на машината с оператора Андрей Андреев

Отхвърленият "Майка" ще открие тазгодишната Киномания, а в началото на новата година ще бъде пуснат по кината. В състезанието за български претендент за категорията чуждоезичен филм участваха още "Борсови играчи" на режисьора Георги Костов, анимацията "Меко казано" на Анри Кулев, "Петя на моята Петя" на Александър Косев, копродукцията България/Румъния "Рибена кост" на Драго Шолев, "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов и "φ 1.618", копродукция България/Канада на режисьора Теодор Ушев.


Свързани новини

Най-гледаните ''Оскар''-и

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Наградите ''Оскар'' наближават

06.03.2024

Кой ще грабне "Оскар"?

24.01.2024

Ето кой ще бъде водещ на ''Оскар''-ите

22.11.2023


flash