"Силата на кучето" триумфира на Златните глобуси

"Силата на кучето" и "Уестсайдска история" взеха основните филмови награди "Златен глобус".
 
Тази година бляскава церемония нямаше, а победителите в наградите на чуждестранната преса в Холивуд бяха разкрити на живо в Интернет. 
 
Уестърнът на режисьорката Jane Campion "Силата на кучето" стана едва вторият филм, режисиран от жена, който печели наградата за най-добър филм. Самата Campion спечели статуетката за режисура. Актьорът Kodi Smit-McPhee спечели отчилието за поддържаща роля в лентата, която се очертава и основният фаворит за награди този сезон.
 
Ето кои са номинираните за Златен глобус тази година! 
 
Римейкът на "Уестсайдска история" на Steven Spielberg взе наградата за най-добра комедия или мюзикъл. Will Smith и Nicole Kidman спечелиха наградите в категориите за най-добър актьор и актриса във филмови драми за ролите си в "Крал Ричард" и "Да бъдеш Рикардо". За Kidman това е четвъртият "Златен глобус" в кариерата й. 
 
Статуетката за най-добра актриса в комедия или мюзикъл спечели дебютантката Rachel Zegler за "Уестсайдска история". При мъжете в същата категория с приз бе удостоен Andrew Garfield за "Тик, так... Бум!"
 
Актьорът и режисьор Kenneth Branagh бе отличен за най-добър сценарий за филма си "Белфаст". Композиторът Hans Zimmer получи "Златен глобус" за музиката към филма "Дюн", а певицата Billie Eilish спечели приза за оригиналната песен "No Time to Die" от 25-ия филм за James Bond "Смъртта може да почака", записано задено с брат ѝ Finneas.
 
Японският "Карай колата ми" по разказа на Haruki Murakami спечели приза за най-добър чуждоезичен филм. "Енканто" бе избран за най-добрата анимация.
 
 
Ето и призьорите в телевизионните награди - сериалът "Наследници" е най-добрата тв драма, а "Хитрини" спечели в категорията мюзикъл или комедия.
 
В категорията за най-добър лимитиран сериал наградата бе присъдена на "Подземната железница" на Barry Jenkins. Носителка на приза за най-добра актриса в телевизионна драма стана Michaela Jaé Rodriguez за сериала "Позитивен". В сайта на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд е посочено, тя е първата транссексуална жена, удостоена с наградата. 
 
Призът за най-добър актьор в телевизионна драма отиде при Jeremy Strong за "Наследници". Отличието за най-добра актриса в лимитиран сериал спечели Kate Winslet за "Мер от Ийсттаун". В съответната категория при мъжете беше отличен Michael Keaton за "Абстиненция".
 
За най-добри актриса и актьор в поддържаща роля бяха обявени съответно Sarah Snook за "Наследници" и 77-годишният O Yeong-su от "Игра на калмари".

Свързани новини

Джони Деп се завръща на големия екран

12.08.2022

Режисьорът Джордан Пийл казва "НЕ!"

12.08.2022

Мария Бакалова ни кани на кино

11.08.2022

9 са предложенията за избор

10.08.2022

Когато силата на Слънцето се отприщи

01.08.2022


flash