"Любовни истории" с чикагски привкус в Габровския театър (галерия)

Габровският драматичен театър започна нов проект под режисурата на Златомир Молдовански по пиесата "Любовни истории" на Иво Сиромахов. Заглавието на бъдещия спектакъл ще е "Любовни истории", в който шест комедийни истории ще представят любовните взаимоотношения на различни народности. Зрителите ще се срещнат с истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство на западното общество, но и с досадното самохвалство и желание за себеизтъкване на източната култура, в която тънко се вписва арменска пресметливост.
 
В спектакъла участват актьорите от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. Помощник-режисьори са Гинка Дичева и Валери Радев. Постановката "Любовни истории" слага началото на партньорство между ДТ "Рачо Стоянов" и театър "Розова Долина" в Чикаго (Rose Valley Theatre Group). Очакванията на екипа са след представянето на "Любовни истории" пред българска публика в страната, представлението да се играе пред българската общност в САЩ.
 
Златомир Молдовански е изкушен от театралното изкуство от ранна детска възраст. Първите си роли получава в детската театрална трупа "Владимир Николов" в Пловдив. Завършва бакалавърска степен "Актьорско майсторство" в театралната академия в Синиснати, Охайо и магистратура "Актьорско майсторство" и "Драматургия" в Консерватория "Асоло" във Флорида. Работи като актьор в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър "Розова Долина" в Чикаго, чиято цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Поставя съвременни български пиеси, преведени на английски език, в които ролите се изпълняват от американски актьори за американската публика. Дейността на театъра му се финансира с подкрепата на културния център "Магура" – неправителствена организация, създадена от българската общност в Чикаго.
 
Той режисира авторския си моноспектакъл "Допустимо ли е?" по разкази на Чудомир и пиесата "Няма ток за електрическия стол" на Александър Секулов. Една от водещите постановки на чикагския театър "Розова долина" е "Неделя вечер" на Захари Карабашлиев. Спектакълът е толкова успешен, че три пъти по ред е включен в чикагската класация "Топ 10 събития да видиш в Чикаго този уикенд" на списание "Timeout”. Приет е изключително позитивно от публиката и медиите.
 
След "Неделя вечер" Златомир се заема да реализира нова постановка по пиесата "Любовни истории" на Иво Сиромахов. Свързва се с него, а авторът приема предложението и преработва текста си в нова версия за публиката зад океана. Златомир превежда текста на английски език с идеята да я постави с американските си колеги. Усложнената епидимична обстановка в САЩ затваря всички театри и спира работата им малко преди да се проведе кастинга за спектакъла. Така се ражда идеята представлението да бъде реализирано първо на български език от български актьори за наша публика. Режисьорът и актьор Златомир Молдовански избира трупата на габровския театър, с който го свързва старо приятелство. Привличат го отдадеността и желанието за работа, таланта и младата възраст на актьорите. Сигурен е, че пиесата е подходяща за тях. 
 
"Любовни истории" е комедия, която на пръв поглед ще ви покаже любовните взаимоотношения, раздори, противоречия и неволи на различни двойки с характерните им национални особености и привидно културни различия. В края на спектакъла всеки ще открие сам за себе си приликите с героите и приликите между самите тях. Независимо границите и разстоянията хората си остават едни и същи в стремежа да открият любовта. Независимо амбициите си хората еднакво страдат, вълнуват се и хитруват, ако попаднат в плен на любовта. Специфичният хумор на популярния писател и сценарист Иво Сиромахов с лекота ще ви потопи в света на "Любовните истории", а майсторската актьорска игра на габровската трупа ще ви помогне да намерите своята любовна история.

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

"Отвъд стената" - за глухи и чуващи деца

01.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021


flash