Търси в сайта...

Антонио Бандерас на 60 - супер пич, с когото всички искат да работят

Любимият испански актьор, покорил и Холивуд, Антонио Бандерас днес навършва 60 години. Ето кратка биография на звездата, който на няколко пъти очарова лично и родната публика, посещавайки България, за да се снима в американски кинопродукции на родна земя. 

 

Хосе Антонио Домингес Бандерас е роден в Малага през 1960 г. Той напуска родния си град на 19-годишна възраст с диплома от школата по драматично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист в градския клуб поради счупен крак, припомнят от АНСА, цитирани от агенция БГНЕС. 

С актрисата Мелани Грифит бяха семейство в продължение на 19 години. Двамата имат една дъщеря 

Съдбата го среща с режисьора Педро Алмодовар и между тях веднага се заражда едно голямо артистично сътрудничество, което продължава през годините. През 1982 г. са заедно на снимачната площадка на „Лабиринт на страстите“. Съвместната им работа в седем филма бележи кариерата му – участва в „Матадор“ и “Законът на желанието”, печели международното внимание с “Жени на ръба на нервна криза “(1988) и след „Завържи ме“ напуска Европа в посока Америка, разчитайки на образа, който е изградил: смесица от тестостерон, доброта, иронична сила и театрален талант.

През 2011 г. Бандерас се завръща при Алмодовар, за да възстанови връзката с корените си в „Кожата, в която живея“, а през миналата година взима първата Златна палма с “Болка и величие“ в Кан. За тази роля получава и номинация за “Оскар” .

С настоящата му половинка Никол Кимпел 

Междувременно от Бандерас работи с всички по-големи творци на Холивуд, сред които Джонатан Деми във „Филадефия“ в ролята на гей, Нийл Джордан в „Интервю с вампир”, Алън Паркър в „Евита”, Де Палма във „Фатална жена“, Уди Алън в „Ще се срещнеш с мъжа на мечтите си“, Робърт Родригес в „Десперадо“ до „Деца шпиони“. Истинска звезда става с "Маската на Зоро" на Мартин Кемпбъл от 1988 г. 

Преминава през всички жанрове, съжалявайки само, че снима повече екшъни, отколкото комедии. 

Бандерас снима няколко пъти и в България, като не пропусна да се срещне с родните си фенове. Единия път с него беше бившата му съпруга Мелани Грифит, с която, въпреки развода, са в добри отношения. Всички докоснали се до харизматичния испанец споделят, че той е страхотен професионалист и човек.  Дори инфарктът, който получи преди година, Бандерас определя, като "нещо полезно", което му се е случило. А днес, навръх рождения му ден, стана известно, че е болен от коронавирус.

Сигурни сме, че скоро и това ще бъде зад гърба му! 


Свързани новини

Taylor Swift разби егото на Banderas

26.03.2015


flash