"Бомба със закъснител" или тройна доза холивудска класа

Филмът "Бомба със закъснител" "взривява" кината от днес. Лентата е посветена на един истински сексскандал, който избухна като предвестник на истерията около Харви Уайнстийн и движението Me Too в щатите. 
 
Този скандал коства поста на създателя на Fox News Роджър Ейлс, и не само. Ейлс си отиде на 77-годишна възраст, през 2017-та, броени месеци, след като беше уволнен от медийната империя на Рупърт Мърдок, вследствие на десетките обвинения в сексуален тормоз срещу него. 
 
Сега за този скандал се пишат сценарии и се снимат филми. "Бомба със закъснител" последва лимитирания сериал на HBO "Решаващият глас" от миналото лято, с Ръсел Кроу в ролята на магната. В шестте серии брилянтно бе разкана драмата зад медийните заглавия, а Кроу получи наградата "Златен глобус" за тази роля. 
 
В двата си часа продължителност лената "Бомба със закъснител" не може да достигне до истинската дълбочина на проблемите на Ейлс, но не се и опитва. Тук фокусът е поставен върху жените и цялата палитра от емоции, която съпътства подобно срамно преживяване като тормоза на работното място. На удара тук отвръща красивата холивудска артилерия в лицето на безапелационните звезди Никол Кидман, Чарлийз Терон и Марго Роби. 
 
Кидман пресъздава журналистката Гретчен Карлсън, която става първата жена, която завежда дело за сексуален тормоз срещу Ейлс. До трудното решение да се опълчи срещу един от най-властните хора в държавата, тя стига, след като е уволнена от Fox. Преди това коронованата "Мис Америка" години наред е била подлагана на унижения от колегите си мъже и на тормоз от самия Ейлс. Атаки, които тя отблъсква с цената на погребаната си кариера.
 
 
 
От другата страна е Чарлийз Терон, в ролята на Меган Кели - една от звездите на Fox, която поставя на дневен ред сексисткото поведение на Доналд Тръмп, по времето на неговата предизборна кампания. Въпреки че е готова да устои на ударите, които последват ефирните й упреци към Тръмп, Кели избира мълчанието години наред, що се отнася до шефа й. Заради страха да не навреди на кариерата си, тя затваря очите си за поведението му и не се оплаква, дори когато самата тя е била подложена на сексуални атаки от страна на Ейлс. 
 
В крайна сметка обаче Кели решава да се присъедини към делото на Карлсън, както правят още десетки други потърпевши. Скандалът е грандиозен, а аферата струва на Fox милиони долари. 
 
Третата суперзвезда в каста е Марго Роби. Тя прави един събирателен образ на няколко жени в лицето на напористата репортерка Кейла. Млада, красива и амбициозна, тя лесно се превръща в една от многото жертви на Ейлс, в стремежа си да направи кариера и в страха си да не съсипе постигнатото досега. 
 
В ролята на Роджър Ейлс пък е виртуозният Джон Литгоу, който също прави много забележителна роля.


Свързани новини



flash