Премиера: първият в света куклен спектакъл, съчетаващ смесена и виртуална реалност

На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в Младежки театър "Николай Бинев" със спектакъла "Островът на съкровищата v1.0". Представлението комбинира класическо сценично действие с високите технологии за смесена и виртуална реалност по начин, който е иновативен в световен мащаб. 
 
Сюжетът е базиран на класическия роман на Р.Л.Стивънсън – "Островът на съкровищата" и е първата част от виртуално-театрална трилогия, която Малка Театрална Компания разработва. Специални очила за добавена реалност смесват виртуални и физически обекти на живо, пред погледа на публиката. Така зрителите могат да проследят как актьори, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ начин.
 
Новият театрален формат, разработен от компанията, позволява спектакълът да се развива на принципа на софтуерните продукти – с периодично надграждане на визуално и програмно ниво. Нови декори, сцени и герои ще се включват в спектакъла през следващите месеци, а по време на представленията в Младежки театър на 26 и 27 февруари, софийската публика ще има удоволствието да се наслади на новостите, добавени от екипа след премиерата. Представленията през двата дни са от 17:00ч и 19:30ч. Билетите са вече в продажба – онлайн на сайта theatre.art.bg и на касите на Младежки театър.
 
За иновативния подход в работата си по "Островът на съкровищата v1.0", Малка Театрална Компания бе номинирана в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2018 в категорията "Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения". Победителите в конкурса ще бъдат обявени по-късно този месец. Режисьор на това виртуално-театрално приключение е Емил Йорданов. Творческият екип на проекта включва както изгряващи артисти, като актьора Александър Митев, така и утвърдени творци, като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от "Сандбокс", а 3D дизайнът - на Арто Чивиджиян.
 
Началото на проекта е поставено преди две години. Следват много проучвания и практически опити, в които екипът успява да комбинира технологиите за AR и VR /Augmented Reality, Virtual Reality/ и да намери тяхното сценично приложение в този първи по рода си виртуален театър. Техническите предизвикателства не са малко, но идеите и усилията на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от "Програма Култура" на Община Габрово за реализация на спектакъла. 

Свързани новини

Наближава премиерата на "Лунните деца"

11.02.2019

Наближава премиерата на "Иначе казано"

17.12.2018

Българи спечелиха латино Grammy!

19.11.2018

Steam Room представя: НЕОН

31.10.2018

Юбилей на мюзикъла "Страхотни момчета"

26.10.2018

Коментари


flash