Премиера на пиесата "ПЕТЕЛ" на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

На 9 февруари 2018 от 19:00 часа е премиерата на спектакъла "Петел" по пиесата "Cock" на Майк Бартлет на сцената на Младежки театър "Николай Бинев". Режисьор е Стайко Мурджев, познат на публиката с премиерните за сезон 2017/2018 спектакли "Еквус", с награда "Аскеер" за най-добро представление, в Младежки театър и "Франкенщайн" в театър София. 
 
В новата постановка, която за първи път се поставя на българска сцена, участват актьорите Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Рая Пеева, Михаил Билалов.
 
В основата на пиесата стои любовен триъгълник. Наличието на двама мъже, една жена и едно събитие, невъзможно да се случи според представите на главния персонаж, Джон, довеждат до множество комични ситуации и разсъждения. 
 
Джон е в дългогодишна връзка, но идва момент, в който се нуждае от глътка въздух. В своята емоционално разтоварваща почивка, Джон изненадващо се влюбва в друг човек. Изправен пред трудно решение, той се опитва да не криволичи в траекторията на своите мисли. Но постижимо ли е това, когато се намесват чувства? Жанрът драматична комедия прави персонажите близки до публиката, много реални, а в същото време и парадоксални. 
 
В световен мащаб пиесата е поставяна от режисьора Джеймс Макдоналд в Лондон през 2009 в The Royal Court Theater, както и в Ню Йорк през 2012 - The Cockfight Play в The Duke. Пиесата печели награда Оливър (Olivier Award) през 2010. 
 
Същата година пиесата излиза и в Teatro del Noctámbulo в Испания, под заглавието "Изборът на Джон" (The decision of John (Cock) by Mike Bartlett). Текстът е представян и в Австрия, Малайзия, Белгия, Мексико и Аржентина. 
 
Авторът на пиесата "Cock", Майк Бартлет, е британски драматург, считан за един от най-вълнуващите млади драматурзи в своята страна заради умението си да предава съвременната реалност в театрални текстове. Той е автор на над 20 пиеси, радио драматизации и сценарии за сериали, и е носител на редица престижни британски театрални награди. (Сред тях са наргадите New Drama от National Television Awards през 2015, награда Laurence Olivier за най – добра игра и изключителни постижения в афилиет театър през 2010 и 2015, има номинация за наградата на BAFTA - Breakthrough Talent (Television Craft category), наградите Tinniswood Award и Richard Imison Award през 2006.) 
 
Постановъчен екип: 
Превод: Маргарита Мачева, Стайко Мурджев
Консултант – Деница Димитрова
Режисьор – Стайко Мурджев
Сценография и костюми – Марина Райчинова
Музика – Петър Дундаков
Хореография и пластика – Станислав Генадиев
Участват: Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Михаил Билалов, Рая Пеева

Свързани новини

"Цар Лъв" се завръща

11.10.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022

Влез в илюзията!

13.10.2021

"Отвъд стената" - за глухи и чуващи деца

01.10.2021

Напусна ни Татяна Лолова

23.03.2021


flash