Сериал за живота на Алберт Айнщайн по National Geographic

Въпреки че научните му постижения продължават да вдъхновяват цялото човечеството, малцина знаят истинската история за бурния живот на най-иконичния образ на XX век, Алберт Айнщайн.
 
Премиерата на световното телевизионно събитие "Геният" по National Geographic ще бъде на 23 април (неделя) от 21:55 ч. Поредицата от 10 епизода ще бъде първата изцяло игрална продукция на канала. Тя разкрива как Алберт се превръща в Айнщайн, като показва необикновените му професионални постижения, заедно с експлозивния му, страстен и сложен личен живот.
 
"Геният" е базиран на книгата на Уолтър Айзъксън "Айнщайн", а първият епизод е и режисьорски дебют в игрална телевизионна продукция за холивудкото величие Рон Хауърд.
 
В ролите на любовниците, враговете и други учени-светила от времето на Айнщайн, в звездния актьорски състав на продукцията ще видим Джефри Ръш ("Речта на краля", "Карибски пирати", "Блясък") в ролята на големия едноименен учен, Джони Флин ("Облаците на Силс Мария,” "Първа песен,” "Болен от любов”) като Алберт в годините преди световната слава на Айнщайн, както и Емили Уотсън ("Теорията на всичко,” "Крадецът на книги”) в ролята на втората му съпруга – и негова първа братовчедка – Елза Айнщайн. 
 
"Геният" проследява възхода на Айнщайн от твърде скромното му потекло до любопитния мислител-бунтар, през битките за признание и страданията до световния му статус на знаменитост и превръщането му в човека, отключил мистериите на космоса със своята теория на относителността. Разравяйки се надълбоко, поредицата показва и вълнуващите емоции, които преживява Айнщайн, редуващи се с безсърдечност в отношенията му с най-близките, включително децата му, двете му съпруги и безбройните други жени, с които той има паралелни взаимоотношения. 
 
Действието се развива в неспокойните времена между двете световни войни. Лице в лице със зараждащия се анти-семитизъм в Европа, шпионските игри и потенциалната атомна заплаха, Айнщайн се бори като съпруг и баща, но и като човек с принципи, дори и когато собственият му живот е в опасност.
 
"Нямам особени таланти, просто съм ужасно любопитен."
 
Поредицата започва с тийнейджърските години на Айнщайн (Джони Флин), когато той се противопоставя на баща си и зарязва училището си в Германия, за да се запише в университет в Швейцария. Любовта му към нежния пол и страстта му към физиката разцъфват, след като разбива сърцето на първата си любов Мари Уинтелер (Шанън Тарбът), увлечен от своята мистериозна и неуловима колега-състудент Милева Марич (Саманта Коули). Този вихрен романс ги изправя срещу преподавателите им, както и срещу една неочаквана бременност, която ги принуждава да оставят настрана великите си мечти, а Айнщайн трябва да започне работа като чиновник, подтикнат от своя близък приятел Мишел Бесо (Сет Гейбъл). Стремейки се да пробие в научната общност, Айнщайн публикува пет оригинални дисертации за една година, привличайки вниманието на мнозина, включително на учен, който впоследствие ще се превърне в един от най-яростните му противници, д-р Филип Ленърд (Майкъл Макелатън).
 
В навечерието на Първата световна война и на прага на разпада на брака му, Айнщайн се впуска в афера със своята първа братовчедка Елза. Променящата се политическа ситуация го вкарва в особено политизирани научни кръгове, което довежда до търкания с близки приятели и колеги-съмишленици като Фриц Хабер и Макс Планк. Заемайки морална позиция, Айнщайн отказва да застане на страната на Германия. Войната започва и границите са затворени, а той не може да се прибере при синовете си в Швейцария, когато те най-много имат нужда от него.
 
"Никога не мисля за бъдещето. То идва прекалено скоро.”
 
Съдбата се усмихва на Айнщайн (Джефри Ръш) след войната, когато неговата теория на относителността се доказва. На път да се превърне в знаменитост за една нощ, Елза (Уотсън) изисква от него да сключат брак, за да избегнат иначе неотменимия скандал. Борейки се с Милева за развод, Айнщайн едновременно трябва да се справя и с главоломната слава. След напрегнат разпит от властите и консула Реймънд Гайст (Винсент Картайзер, "Момчетата от Медисън Авеню", "Saints & Strangers”), той успява да се измъкне от лапите на зараждащия се анти-семитизъм и да потърси убежище в Съединените щати като емигрант.
 
Той заживява и преподава в Принстън, Ню Джърси, но продължава да е обсаден от всички страни. Крехките му отношения с децата и внуците му му тежат, а накрая се озовава в леглото и с руската шпионка Маргарита Коненкова (Аня Бъкщайн) и трябва да се справи и с Дж. Едгар Хувър (Т.Р. Найт), който тръгва на лична вендета с цел да го съсипе. Изправя се и срещу може би най-голямото от всички предизвикателства: натиска да изостави пацифизма, в който вярва цял живот в името на надеждата, че Хитлер и походът му към Европа могат да бъдат спрени. Въпреки всички трудности, Айнщайн все пак успява да намери надежда и вдъхновение преди смъртта си, в срещата си с младо момиче, тепърва учещо се да разбира света. Както казва самият Айнщайн, "Важно е да не спираме да си задаваме въпроси. Любопитството има особена причина да съществува."
 
Заснета в Прага, Чехия, където Айнщайн живее и преподава в началото на кариерата си, поредицата показва още цяла плеяда научни знаменитости от онова време, в това число Мари и Пиер Кюри, Вилхелм Рьонтген, Карл Юнг, Вернер Хайзенберг и други. National Geographic ще излъчи световната премиера на "Геният" през април в 171 държави на 45 езика.

Свързани новини

"Хари Потър" се завръща като сериал

27.02.2024

Селена Гомес отново става магьосница

26.01.2024

Кой е големият победител?

07.11.2023

Сбогом, Чандлър Бинг

30.10.2023

Отменят наградите на MTV

23.10.2023


flash