10 забавни факта, които научихме от сериала "Алф"

Алф отлетя! Този път завинаги! На 76 години почина актьорът Михали "Мичу" Мезарос, който през 80-те години на миналия век изигра ролята на симпатичното извънзамно Алф в едноименния американски сериал.
 
84-сантиметровият Мезарос (на снимката) изпълняваше роли в доста филми, но остана най-известен с ролята си на Алф в едноименния сериал. В първия сезон той е носил костюм, покриващ цялото му тяло, но в следващите, заради оплакването, че му е много топло, е бил сниман само в горната част на тялото.
 
Михали "Мичу" Мезарос по произход е от Унгария и първите си представления е направил в цирк, където е бил представен като най-малкия човек. Последната роля, която Мазеро изпълнява е във филма: Warlock "The Armagedon" през 1993.
 
Забавната сага на NBC се излъчва в мрежата едва 4 години, но дори и повече от четвърт век по-късно почитателите на извънземния от Мелмак се измерват в милиони. Противно на ширещото се мнение, че "Алф" е вдъхновен от "Извънземното" на Стивън Спилбърг и е замислен като негова пародия, това всъщност не е така.
 
Въпреки че блести с оригиналност за времето си, сериалът просто е нов прочит на популярното през 60-те години заглавие на конкурентите от CBS "Моят любим марсианец", разказващо за извънземен, който заживява с местен журналист, след като корабът му катастрофира в Лос Анджелис.
 
Тук обаче идва и сериозната роля, която изиграва за реализацията на сериала продуцентът и създател Пол Фуско, завършил съвсем наскоро аудио-визуалния департамент към Hamden High School. Той решава да изпипа и най-малките детайли, създавайки 90-сантиметровата кукла и механизма, с който тя да прилича на живо същество, вместо да постъпи като колегите си през 60-те, които използват актьора Рей Уолстън с антенки на главата за същия персонаж.
 
Сериалът стартира в ефира на NBC на 22 септември 1986 година с очаквания за положителен прием сред масовата публика, но това, което се случва, надминава и тях. Дебютният сезон на сагата чупи рекорди, след като достига до впечатляващата цифра от 16,5 млн. зрители. Логично се стига до още три продължения, като вторият заковава пред малкия екран близо 19 млн., а следващите две отчитат съответно 17,5 и 13,7 млн.
 
"Алф" достига до финал след 4 години на екран и 102 епизода, за които се превръща в едно от най-любимите на американците заглавия за цялата история на жанра. Сериалът два пъти е печелил наградата Kids’ Choice Awards (1988, 1989) и веднъж People’s Choice Awards (1987) Всеки от епизодите на "Алф" е кръстен на някаква песен, а заглавието ѝ е свързано със съответния сценарий.
 
В памет на големия малък Михали "Мичу" Мезарос 10te.bg предлага списък с някои доста любопитни истории, разказани от косматия извънземен и намерили място в епизодите на сериала. З
 
1. За родната планета
Родната планета на Алф – Мелмак, има зелено небе и синя трева. Слънцето на планетата грее в лилав цвят.
 
2. Биография
Алф е роден на 28 октомври 1756 година. Гордън Шамуей (известен на Земята като Алф) е кръстен на баба си Гордън – една от малкото жени на Мелмак, които могат да цепят дърва с уста. Като дете Алф преживява тежка травма на главата, след като, докато мете шума, пада от дървото. Алф посещава колеж 63 години, следвайки (и почти завършвайки) психология и пешеходство. Гордън може да се оригва на три езика.
 
3. За работата
На Мелмак младият Шамуей сменя множество професии – работи за кратко като фотомодел, проваля се като stand-up комедиант (от този период е и знаменитата шега "Можеш да издухаш конкуренцията, можеш да си издухаш и носа, но не можеш да намериш рима на "ъглошлайф"!"). Опитва силите си като дилър на популярните автомобили "Флегма", след което се преквалифицира в професионален играч на буилабейзбол. Тази игра много прилича на земния бейзбол, с незначителната разлика, че вместо бухалки се използват парчета риба. Алф изкарва прехраната си на игрището почти век като препъвач. Накрая отива на служба в Орбиталната гвардия като отговорник по поддръжка на санитарните възли. Там го обучават да управлява патрулен кораб и да стреля с бластер.
 
 
4. За семейството
Алф има полусестра, която се казва Даян. Тя е била прочута певица. Дебютният ѝ албум е със заглавие "Обичай ме или ще се изплюя на моравата ти". Бащата на Алф се казва Боб, но го наричали Бо за по-кратко. Той има добро чувство за хумор и прави чудесна имитация на сирене фета.
 
5. За роднините
Лелята на Алф се казва Юджийн и е била прочута танцьорка. Тя е участвала в мелмакското денс шоу "Танцувам по-бързо, отколкото ми се иска". Гумър, чичото на Алф, е известен мелмакски актьор със запомнящи се роли в класиките "Котка върху горещ ламаринен поднос", "Отнесени от рибата" и "Близки свещи от най-лош вид". Когато е на 173 години, доведеният му чичо Хораций изумява медицинската общност чрез измислянето на нов метод за оправяне на счупен крак, състоящ се в използването на парче телешко месо и малък ремък. За съжаление тази комбинация работи само в четвъртък.
 
6. За обичаите
Преди дипломирането си студентите на Мелмак трябва да втрият смокини по венците си. На планетата размазването на мазнина върху коляното на някого е най-висшата форма на комплимент. Поздравът "Приятен ден" пък се наказва със смърт. На Мелмак джуджетата не плащат наем, а да танцуваш с пощальона е федерално престъпление. Жителите на Мелмак играят шах, обути в метални ботуши.
 
 
7. За храната
Мелмакската извара може да се използва и като слушалки, някои храни могат да скачат на въже, а 7 от над 200 адвокати на Мелмак са алергични към хляб. На Мелмак всички оранжеви храни трябва да започват с буквата "Т".
 
8. За растенията
Мелмакските цветя се потят, но за сметка на това на планетата не е позволено да се танцува с плодове.
 
9. За животните
Мелмакските прасета могат да пишат думата "сироп", а дървесните ленивци умеят да плетат. Мелмакските мишки реално могат да карат колело, въпреки че никога не са го правели.
 
10. За бръснарите
Всички бръснари на Мелмак се казват Сид. Най-честата причина за арест на Мелмак е гъделичкане на бръснар. 
 
Източник: 10te.bg

Свързани новини

"Хари Потър" се завръща като сериал

27.02.2024

Селена Гомес отново става магьосница

26.01.2024

Кой е големият победител?

07.11.2023

Сбогом, Чандлър Бинг

30.10.2023

Отменят наградите на MTV

23.10.2023


flash