Анджелина Джоли с почетен "Оскар" за хуманитарна дейност

Американската киноакадемия връчи почетен "Оскар" за особени заслуги в кинематографията на актрисата Анджела Лансбъри, комика Стив Мартин и художника по костюми Пиеро Този, информира бгнес.
 
Освен това Анджелина Джоли получи специалната награда Джийн Хершолт за личния си принос в хуманитарни дейности. Церемонията по награждаването с най-престижните в света на киното златни статуетки се състоя в увеселителния център "Холивуд енд Хайленд".
 
Носителите на наградата Джийн Хершолт се определят от членовете на комисията на Академията. За цялата история на съществуването й са връчени само 35 статуетки, първата – през 1957. Джоли е 36-та носителка на тази награда. По-рано с нея са били удостоени водещата Опра Уинфри, актрисите Елизабет Тейлър и Одри Хепбърн, композиторът Куинси Джоунс.
 
Анджелина Джоли е посланик на добра воля на Върховния комисар по проблемите на бежанците към ООН. Тя е посетила десетки страни, в които е имало хуманитарни катастрофи, включително в Косово, Кения, Йордания, Тайланд.
 
Носителката на почетен "Оскар" Анджела Лансбъри е известна на зрителите с участието си в ролята на детектив Джесика Флетчър в сериала "Убийство по сценарий", а също така от филма "Портретът на Дориан Грей" /1954/.
 
Прочутият комик Стив Мартин е на върха на своята кариера през 80-те години на миналия век, сред по-известните му филми са "Роксан" и "Деца на килограм". Художникът Пиеро Този е направил костюмите за филмите на легендите Лукино Висконти, Виторио де Сика и Франко Дзефирели. Той не успя да вземе участие в церемонията и "Оскарът" му бе приет от негов представител. 

Свързани новини

Работи се по чета част на "Матрицата"

04.04.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash