Десет филмови роли, отхвърлени от известни актьори

 В. "Дейли телеграф" класира 10-те най-големи гафа на прочути филмови актьори, отхвърлили по една или друга причина роли, превърнали се впоследствие в емблематични. На първо място е поставен пропускът на Шон Конъри, на когото е предложено да се превъплъти в образа на Гандалф.

Шон Конъри като Гандалф
 
Шон Конъри губи сумата от 283 милиона британски лири, когато пропуска шанса да изпълни ролята на Гандалф в трилогията "Властелинът на пръстените". На актьора, пресъздал образа на Джеймс Бонд, е предложена сумата от 19 милиона лири, за да участва във фентъзи поредицата, режисирана от Питър Джаксън. От своя страна кинокомпанията "Уорнър брос" предлага на Шон Конъри допълнителните 15% от печалбите в бокс-офиса.  Шон Конъри има проблеми със сценария и в крайна сметка в ролята на Гандалф се превъплъщава сър Иън Маккелън. 
 
 Кари Грант като агент 007

Роденият във Великобритания актьор Кари Грант е поканен да изпълни ролята на агент 007 от своя близък приятел Албърт Р. Броколи. Грант, който получава американско гражданство през 1942 година, е бил кум на сватбата на продуцента на филма  "Доктор Но" за агент 007. В крайна сметка Шон Конъри заема мястото на Кари Грант и се превръща в първия Джеймс Бонд в историята на киното. 

 Бърт Рейнолдс като Хан Соло
 
Бърт Рейнолдс веднъж признава, че най-големият пропуск в кариерата му е ролята на Хан Соло. През 1977 г. му предлагат да се включи в екипа на "Междузвездни войни".  Харисън Форд е преуспяващ дърводелец, когато Джордж Лукас спира избора си на него. А за пропуска Рейнолдс казва: "Мисля, че това бе най-голямата грешка в кариерата ми." Той обвинява за 
нея и агента си.
 
Уил Смит като Нео
 
Уил Смит е предпочитан за ролята на Нео във филма "Матрицата" от братя Уашовски. Той обаче не приема, тъй като не се вижда в образа, а и сценарият му се вижда прекалено сложен. В крайна сметка вместо него в ролята се превъплъщава Киану Рийвс, който се оказва достатъчно умен, за да не пропусне подобен уникален шанс. 

Джеймс Каан в "Полет над куковиче гнездо"
 
 Джеймс Каан също проявява недалновидност, като отхвърля предложената му роля във филма "Полет над куковиче гнездо" по едноименния роман на Кен Кеси. Той трябва да пресъздаде образа на Рандъл Патрик Макмърфи, но отказва. Вместо него в ролята се превъплъщава Джак Никълсън. Веднъж Джеймс Каан бе достатъчно честен да признае: "Не знаех, че Милош Форман е толкова добър". А също, че в живота си е направил някои лоши избори. За ролята на Рандъл Патрик Макмърфи Джак Никълсън печели "Оскар".  Филмът е един от трите в историята на киното, който печели всичките "големи пет" награди на Американската киноакадемия. 
 
 Моли Рингуолд като Хубавата жена
 
"Хубава жена" е филм, който винаги ще се свързва с Джулия Робъртс. Малцина обаче знаят, че първоначално ролята на Вивиан е предложена на Моли Рингуолд, звезда от  "16 свещи", "Клуб закуска" и "Красива в розово". Тя отказва и пропуска шанса да се снима в емблематичния филм с Ричард Гиър. По-късно признава, че на практика Джулия Робъртс е тази, която прави този филм легенда.
 

 Том Селек като Индиана Джоунс
 
Харисън Форд не е първият актьор, върху който се спира изборът на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас за ролята на Индиана Джоунс в "Похитителите на изчезналия кивот". Първоначалната идея е образът да бъде пресъздаден от звездата Том Селек. Той обаче участва в сериала "Магнум" и отхвърля предложението. 

Джон Траволта като Форест Гъмп
 
Джон Траволта признава, че една от най-големите грешки в живота му е отказът да участва във "Форест Гъмп". Вместо него в 
комедията от 1994 г. играе Том Ханкс и печели "Оскар" за най-добър актьор. А лентата е една от шестте, спечелили отличието и за най-добър филм.  
 
Кевин Костнър като Анди Дюфрейн 
 
Първоначално Кевин Костнър е определен за пресъздаде образа на Анди Дюфрейн  в "Изкуплението Шоушенк". Той обаче иска да работи над "Воден свят" - изключително скъп, неуспешен филм, оценяван като пълен провал. Костнър и до днес дълбоко съжалява, че е отказал ролята, в която блести Тим Робинс. 
 
У.К. Фийлдс като Магьосникът от Оз
 
 Мишел Пфайфър се отказва от ролята на агентката Кларис Старлинг в "Мълчанието на агнетата", тъй като в лентата има прекалено много насилие. Вместо нея приема Джоди Фостър и печели "Оскар". Бет Дейвис не иска да се снима в "Отнесени от вихъра" и отказва ролята на Скарлет О'Хара, а Леонардо ди Каприо отхвърля ролята на Дърк Диглър в "Буги нощи". Те, както и много други звезди, пропускат уникални шансове, които им предоставя съдбата. Все пак в. "Дейли телеграф" поставя на 10-о място У.К. Фийлдс, който не се съгласява да изпълни ролята на Магьосникът от Оз. Не му предлагат достатъчно пари. В крайна сметка от това печели Франк Морган.
 

Свързани новини

В кината от днес

08.02.2013

Лондон узакони гей браковете

06.02.2013

Дисни пуска филми за Междузвездни войни

06.02.2013

Де Ниро остави отпечатъци на Алеята ...

05.02.2013

"Антураж" излиза по кината догодина

05.02.2013


flash