"Аве" открива 16-ия София филм фест

Филмът "Аве" ще открие 16-ия София филм фест. Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона на 9 март в Зала 1 на НДК, съобщиха от филмовия фестивал.

След като събра куп международни награди "Аве" ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. Романтичната драма "Аве"  беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година.

Фимът еносител на Специалната награда на журито – Сараево`11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава`11, наградата за млад талант в Хамбург`11, голямата награда "Iron Herring" в Лийдс`11, наградата за най-добър режисьор на фестивала "Златна Роза" - Варна`11 и номинация за "Златна камера" и участие в Седмицата на критиката в Кан`11

Продукцията беше представена и на кинофестивалите в Триест, Гьотеборг, Солун и Тромсьо, а в. "Монд" я определи като "един от най-силните български филми през последните години". Сред фестивалните участия на "Аве" са и Ла Рошел Филм Фест, Фестивал Сине32, Арас Филм Фестивал (Франция), "Film by the Sea" и Лийдс Филм Фестивал (Холандия), Montréal Nouveau cinema (Канада), Gijon Film Festival (Испания).

Сюжетът разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено, без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Филмът е продукция на компаниите "Елементи", "Камера" и "КВ Филм", с участието на БНТ, продуценти са Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов.

Главните роли са поверени на Ованес Торосян ("Тилт", "Източни пиеси") и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.


Свързани новини

Ново начало за Pavell

29.03.2024

Дуото празнуват юбилей с концерт

15.03.2023

Актрисата стана част от клип на дуото

06.03.2023

Дуото отново е тук

30.01.2023

Ново от Pavell и Михаела Маринова

09.09.2022


flash