Раздадоха наградите на феста "Сънданс"

"Зверовете на дивия юг" и "Домът, в който живея" спечелиха главните награди на филмовия фестивал "Сънданс" в САЩ .

Тази година за десет дни бяха показани 117 пълнометражни филма от 30 страни, сред които 45 режисьорски дебюта. В Конкурсите участваха 24 заглавия. За 91 филма прожекцията пред публика на "Сънданс" беше световна премиера.
Ben Richardson

Режисиран от Бен Зейтлин, филмът "Зверовете на дивия юг" (Beasts of the Southern Wild)  показва като красива приказка бедния живот сред блатата на щата Луизиана през очите на шестгодишно момиченце, чийто баща е пред края на дните си.

"Домът, в който живея" (The House I Live In) е документален филм, който се опитва да анализара 40-годишната неуспешна борба срещу наркотрафика в САЩ и последиците за милиони хора, най-често цветнокожи, в затворите.
Judi Levine и Ben Lewin


Наградата на публиката взе "Сурогатът" (The Surrogate) на режисьора Бен Люин  по автобиографична книга на поета и журналист Марк О'Брайън с участието на Хелън Хънт и Джон Хоукс - за 38-годишен мъж, прикован към апарат за изкуствено дишане, който иска да загуби девствеността си.

В същото време главният фаворит за наградите "Оскар" - филмът "Артистът" - получи поредното ценно отличие. Непознатият доскоро в Европа, а още по-малко в САЩ режисьор Мишел Азанавичус спечели голямата награда на Гилдията на американските режисьори.


Eugene Jarecki

Годишните награди на Гилдията на американските режисьори бяха обявени за 64-и път в Лос Анджелис. Те са смятани за един от най-точните барометри за предстоящото разпределение на "Оскар"-ите. В историята има шест години, в които избраникът на гилдията не е бил удостояван с най-престижната награда за режисура.

Фестът е основан от актьора, режисьор и продуцент Робърт Редфорд. През 1968 г. той купил ски курорта, разположен в щата Юта, откъдето е родом съпругата му. Нарекли мястото на героя от знаменития филм "Буч Касиди и Сънданс Кид", обявен за най-касовия американски уестърн за всички времена, в който главните роли изпълниха Редфорд и Пол Нюман.


Свързани новини



flash