Обявяват номинациите за награди "Оскар" днес

Американската филмова академия ще обяви номинациите за своите 84-и поред награди "Оскар" в следобедните часове на 24 януари, вторник.

Около 15:35 ч. българско време в сградата на киното "Самюел Голдуин" в Холивуд, Калифорния американският аткьор, продуцент и настоящ директор на Академията за филмово изкуство и наука, който е в своя втори мандат като такъв, в компанията на 21-годишна актриса Дженифър Лорънс ще обявят кои ще заглавията и имената от света на киното, които ще имат шанса да тръпнат за голямото филмово отличие тази година.

Гласуването за тях ще приключи официално на 21 февруари, а победителите ще станат ясни на бляскава церемония, която ще се състои на 26 февруари в Kodak Theater в Холивуд. 

Техническите промени в категориите тази година, обявени през лятото на 2011 г., са следните: За най-добър филм номинираните могат да са между 5 и 10, като гласуването за избор между тях няма да се променя спрямо досегашния механизъм; най-добър анимационен филм става постоянна състезателна категория, която от тази година ще присъстваща трайно в наградите занапред и няма да се налага всяка година Академията да я "алтивира" индивидуално.

За категорията най-добър документален филм от тази година вече могат да кандидатстват филми, прожектирани в кината между 10 септември от предходната година до 31 декември от тази, за която се дават награди. А броят на номинираните за най-добри визуални ефекти бе увеличен до 10, като претендентите в последните две категории вече бяха оповестени в началото на януари, както и за най-добър късометражен филм и най-добър чуждоезичен филм.

След серията от статуетки и отличия в наградите на филмовите гилдии в САЩ, "Златен глобус", както и след поредица номинации за почти всички възможни в началото на тази и края на предходната година, едно от най-често споменаваните имена е на немия филм The Artist, който мнозина сочат като сигурен претендент.

Другото заглавие, което често се спряга от световните медии във връзка с "Оскарите", е това на "Желязната лейди", от който най-силни шансове за 17-та номинация, а след това вероятно и за трета статуетка има изпълнителката на главната роля Мерил Стрийп.

От изданието "Гардиън" писаха, че много биха искали сред номинираните за най-добър филм да видят "Мъжете, които мразеха жени" на режисьора Дейвид Финчър по романа на Стив Ларшон, шпионския "Дама, поп, асо, шпионин" с Гари Олдман, Колин Фърт, "Ужасно силно и адски близо" на Стивън Долдри в участието на Том Ханкс и Сандра Бълок, както и романтичната комедия "Шаферки".

В своите предположения за номинациите редица други сайтове не пропускат и "Потомци" в Джордж Клуни, "Полунощ в Париж" на Уди Алън, както и "Южнячки" на Тейт Тайлър.

Независимо от предположенията, кои ще са имената в крайния списък с номинациите ще стане ясно малко по-късно днес. "Дневник" ще следи темата и ще ви информира за всичко най-важно от  най-големите филмови отличия в света.

dnevnik.bg



flash