"Артистът" с най-много номинации за наградите БАФТА

Немият филм "Артистът" получи най-много номинации за наградите БАФТА - 12, с една повече от британския шпионски филм за Студената война "Дама, поп, асо, шпионин", който беше номиниран в 11 категории.

 
"Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе е с 11 номинации, следван от "Моята седмица с Мерлин" с шест. По пет номинации получиха филмите "Южнячки" и "Боен кон". Както се очакваше, Мерил Стрийп получи номинация за най-добра актриса за ролята й на бившата британска премиерка Мартарет Тачър в "Желязната лейди". Тя е фаворит и за Оскар за същата роля.
 
Стрийп ще се конкурира с Беренис Бежо ("Артистът"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерлин"), Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") и Виола Дейвис ("Южнячки"). В категорията за най-добър актьор са номинирани Брад Пит ("Кешбол"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), Джордж Клуни ("Потомците"), Жан Дьожарден ("Артистът") и Майкъл Фасбендер ("Срам").
 
В категорията за най-добър филм са номинирани "Артистът", "Потомците", "Живот на скорост", "Южнячки" и "Дама, поп, асо, шпионин". Номинациите за най-престижните британски кинонагради БАФТА са най-внимателно следените извън САЩ няколко седмици преди обявяването на номинациите за Оскар. Церемонията по връчването на наградите БАФТА ще се състои в Лондон на 12 февруари.
 

Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash