Критицитe отличиха ням чернобял филм

Ням черно-бял филм заслужи престижната награда "Изборът на критиците" и откри сезона на големите филмови отличия в Холивуд, който ще завърши с обявяването на "Оскар"-ите на 26 февруари.
 
"Артистът" (The Artist) на френския режисьор Мишел Азанавичус получи от взискателните наблюдатели наградите за най-добър филм, за музика, костюми и режисьор. Филмът разказва за залеза на актьор, звезда от нямото кино и за възхода на влюбена в него актриса през 20-те години на миналия век, когато се появяват първите звукови филми.
На 64-ия фестивал в Кан през май миналата година французинът Жан Дюжарден взе наградата за мъжка роля с "Артистът".
Премиерата му на български екран е на 24 февруари.
 
Нов връх в кариерата си бележи Джордж Клуни, който взе наградата за най-добър актьор с филма "Потомците" (The Descendants). За най-добра актриса бе обявена Виола Дейвис в The Help. Този филм, който у нас ще се появи на 3 февруари под заглавието "Южнячки", спечели и наградата за най-добър актьорски състав.
 
За най-добър екшън е обявен вече прожектираният по българските екрани "Drive: Живот на скорост" с Райън Гослинг и Кери Мълиган. В Кан с този филм датчанинът Николас Виндинг Рефн получи наградата за режисура. 
 
За най-добър анимационен филм е обявен "Ранго" (Rango), в който Джони Деп озвучава главния герой - един симпатичен хамалеон.
 
Престижните отличия на критиците през миналата година надминаха "Златните глобуси" като индикатор за спечелването на "Оскар" (наградите "Златен глобус" ще бъдат обявени след два дни).
 
Определят се от членовете на Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява повече от 250 наблюдатели от САЩ и Канада.
 
За 17-ите награди "Изборът на критиците" тази година се състезаваха над 20 филма в 24 категории. 
 
От 1995 г. наградата "Изборът на критиците" е "законодател в модата" за наградите "Оскар". Миналата година Колин Фърт, Натали Портман, Крисчън Бейл и Мелиса Лио получиха "Оскар" в същите категории, в които ги награди и асоциацията.

Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash