Търси в сайта...

Започва "Киномания"

25-тото издание на филмовия фестивал Киномания ще бъде открито на 11 ноември с италианската комедия "Учебник по любов" (Manuale d`am3re). Филмът със звездното участие на Робърт де Ниро и Моника Белучи поставя старт на маратона от близо 50 качествени филма, които ще могат да гледат почитателите на киното в София и Варна.

Страстите за тазгодишното филмово събития бяха подгрени още преди два дни с ексклузивната прожекция в НДК на новия филм на Уди Алън "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris). "Концепцията на Киномания за 2011, условно наречена Презареждане, запазва идеята на фестивала – да показва най-доброто от световното и българско кино като я надгражда – с по-младежки дух, с още по-прецизна селекция от хитови заглавия и с амбиция това наистина да бъде уникално по рода си културно събитие. Събитие, което оставя незабравими спомени и емоции у почитателите на киното", заяви при представянето на акцентите от фестивала Десислава Бинева, член на Съвета на директорите на НДК.

Киномания ще отбележи с филмови прожекции на класически ленти и няколко специални годишнини. 40 години след премиерата, отново ще бъде показан шедьовърът на Станли Кубрик "Портокал с часовников механизъм", 50 години след появата си ще бъде презареден филмът "Закуска в Тифани", "Трамвай Желание" ще бъде излъчен по повод 100-годишнината от рождението на драматурга Тенеси Уилямс. По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг пък ще бъде излъчен музикалният шедьовър "Paris Blues".

Средната цена на билетите за филмите от програмата е 8 лева. Към най-младите почитатели на киното обаче Киномания 2011 прави специален жест. 8 филма – 4-ри анимационни и 4-ри игрални ще бъдат излъчвани безплатно в рамките на фестивала, с подкрепата на Фондация "Америка за България". Сред тях са "Чебурашка" - японският римейк на култовата руска анимация "Крокодилът Гена и неговите приятели" и "Приказки от джунглата" по приказките на Орасио Кирога.

В перфектно съчетание на две емоции – наслада за очите и стомаха, ще минат прожекциите на кулинарните филми от програмата на Киномания в зала "Мати". Изтъкнати актьори, известни със страстта си към киното, както и с кулинарните си умения – Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев, ще презентират на гостите съответния филм и ще коментират атрактивните ястия, вдъхновени от сюжетите на филмите и приготвени от Диляна Янева "Мати`Ди" – призната с изисканите си кулинарни умения. Филмите от кулинарната селекция са носителят на Оскар за чуждоезичен филм (1987 г.) "Угощението на Бабет" (Babette`s Feas), "Шоколадови уроци" (Lezioni di cioccolato) и "Кулинарен тур" (The Trip). Цената на билетите за тези прожекции, с дегустация на отбрани храни и напитки, ще бъде 20 лева.

Фестивалът има амбицията да продължи да показва целогодишно по един стойностен филм всяка седмица, който ще се излъчва в сряда, в кино Люмиер. Програмата ще стартира на 23 ноември с проекта BG КИНО, и прожекцията на най-горещия български хит "Операция шменти капели" на Влади Въргала.

Киномания Презареждане 2011 се организира от Националния дворец на културата, съвместно със Столична община, и с подкрепата на Фондация "Америка за България", Европа Синемас, Кодак България, Ню Бояна и телекино Филммейкър.


Свързани новини

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Кино и музика на Киномания 2017

21.09.2016

"Хамлет" с Къмбърбач на Киномания 2015

31.08.2015

Наближава Киномания!

05.11.2014


flash