Започнаха снимките на "Хобитът"

След години на забавяне и отлагане, носителят на "Оскар" Питър Джаксън най-накрая обяви началото на снимките на "Хобитът", новият си филм по мотиви на епоса на Толкин.

Проектът на стойност 500 милиона долара предвижда да бъдат заснети два филма по предговора на трилогията "Властелинът на пръстените". Снимките са започнали в столицата на Нова Зеландия Уелингтън, съобщи холивудското студио Warner Bros.

Снимките на "Хобитът" бяха възпрепятствани от редица проблеми. Британският актьор Мартин Фриймън, който играе ролята на главния герой Билбо Бегинс, призна миналия месец съществуването на слухове, че филмът е урочасан. Освен Фриймън, във филма ще се появят Джеймс Несбит, Кейт Бланшет в ролята на Галадриел, Йън Маккелън като Гандалф и Елайджа Уд като Фродо.

Най-сериозната пречка пред снимките се появи през октомври, когато профсъюзите на актьорите наложиха глобален бойкот в спор за заплащането условията на работа, с което принудиха Питър Джаксън да търси място за снимки извън Нова Зеландия. В крайна сметка Warner Bros се съгласиха да започнат снимките в страната, след като правителството промени трудовото законодателство и даде на студиото милиони долари като данъчни облекчения.



flash