Търси в сайта...

"Шестимата от Бенгази" ще се снима в България догодина

Игралният филм за българските медици в Либия "Шестимата от Бенгази" ще се снима в България идната година, казаха холивудските продуценти Ричард Хардинг и Сам Фойър от компанията "Сикстсенс продъкшънс".

Снимки ще има и в Либия, ако Кадафи падне. Ще участват също български актьори, технически екипи и други професионалисти - това е преди всичко  български филм, заявиха продуцентите. По думите им засега  работата е на етап "развитие на сценария", затова е рано да се  говори за постановъчния екип и актьорите. 
 
Двамата продуценти са решили да снимат филма за сестрите след като са видели статия в израелски вестник - преди сестрите да бъдат освободени. Идеята е дошла защото е "важно светът  да знае за случая". Като всички хора в киното и ние търсим силни, вълнуващи истории, които да заинтригуват хората" казват  Ричард Хардинг и Сам  Фойър. Историятя ще разказва деветгодишна история, но за да е всичко коректно трябва много внимателно да се проучи, коментират продуцентите.
 
Като специални гости на 15-ия Международен "София филм  фест" /СФФ/ те представят най-новия си филм "Първокласникът"  под  режисурата на Джъстин Чадуик, класиран на второ място от  зрителите на фестивала в Торонто след "Речта на краля", който спечели четири награди "Оскар", включително за най-добър филм.  
 
 "Първокласникът", е добре приет на над 10 международни  кинофорума, излиза по екраните в САЩ на 13 май. Ричард  Хардинг и Сам Фойър преговарят за разпространението му в България и в други европейски страни.
 
Историята е за 84-годишен неграмотен кениец от малко селце, който иска да постъпи в първи клас, когато правителството  започва да осигурява безплатно основно образование за всички. Случката е в Кения, където бяха и снимките, но позитивното послание е общочовешко - за жаждата за знание, любопитството  към  света, стремежа  да разширяваш кръгозора си  и усилието да го постигнеш, казаха продуцентите. Прожекциите на СФФ са тази  вечер  в кино "Люмиер" - от 20.00 ч., на 9 март в Синеплекса - от  19.00 ч., и на 13 март в Дома на киното - от 20.30 ч.     


flash