Кинокритиците на САЩ раздадоха наградите за 2010 година

Филмът  "Социалната мрежа" за създаването на Фейсбук спечели наградата Изборът на критиците за най-добър филм, както и отличията в още три категории.

На церемония, състояла се късно снощи за 16-и път в зала Холивуд паладиум, Асоциацията на кинокритиците, обединяваща 250 кинокритици от САЩ и Канада, връчи за 16-и път престижните си отличия, наречени Изборът на критиците. "Социалната мрежа" спечели и в категорията за режисьор на Дейвид Финчър, за адаптиран сценарий на Арън Соркин и за най-добра филмова музика на композиторите Трент Ризнър и Атикъс Рос.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Колин Фърт за "Речта на краля". Колежката му Натали Портман грабна отличието за най-добра женска роля за "Черният лебед".Боксьорската драма "Боецът" получи три награди - за поддържащ актьор на Крисчън Бейл, за поддържаща актриса на Мелиса Лио и за актьорски състав.

От цифрова гледна точка най-много награди спечели "Генезис" на Кистофър Нолан - общо 6, но те бяха в техническите категории - операторско майсторство, сценография, монтаж, визуални ефекти, звук и най-добър екшън филм.За най-добра изгряваща звезда беше определена Хайли Стейнфийлд за ролята й в лентата на братя Коен "Истински подарък". "Играта на играчките 3" беше отличена за най-добра анимация.

"Социалната мрежа" вече получи престижните отличия на гидиите на критиците на Ню Йорк, Лос Анджелис и на Националното дружество на филмовите критици на САЩ. Филмът има и 6 номинации за Златен глобус, които ще бъдат връчени утре в Лос Анджелис.flash