Започва сезонът на холивудските награди

Златните глобуси, които ще бъдат присъдени за 68-и път в Лос Анджелис в неделя, слагат началото сезона на холивудските награди, който ще бъде увенчан с церемонията за най-престижните киноотличия - "Оскар" на 27 февруари.

Макар и критикувани редовно от холивудската индустрия за представителността им - Асоциация на чуждестранната преса в  Холивуд се състои само от 81 души, докато за наградите "Оскар" гласуват общо 5755 души - наградите "Златен глобус" са се  утвърдили като важен етап и звездите много ги ценят.  Затова в неделя на церемонията ще присъства цялата тежка артилерия от 2010 г. За наградите ще си съперничат "Речта на краля", "Боецът", "Социалната мрежа". Фаворитът е неочакван. "Речта на краля" на британския режисьор Том Хупър е номиниран 7 пъти в най-престижните категории за драма, режисьор, актьори, сценарий и оригинална музика. Филмът, продуциран и разпространяван от братя Уайнстайн, разказва как английския крал Джордж Шести преодолява проблемите си с говора.
Победата на "Речта на краля" обаче няма да е лесна. Срещу него са  "Генезис" на Кристофър Нолан, "Социалната мрежа" на  Дейвид Финчър, "Боецът" на Дейвид Ръсел и "Черният лебед" на Дарън Аронофски. Всички те са кандадати за награда в категорията за най-добра драма и най-добър режисьор. 

Петте филма и екипите им са номинирани вече за почти всички главни холивудски награди, особено тези на гилдиите на актьорите и режисьорите - и е почти сигурно, че ще си съперничат и за наградите "Оскар". Номинираните в категорията за комедия или мюзикъл не са толкова равностойни. "Децата са добре" и "Алиса в Страната на чудесата" бяха посрещнати добре от публиката, но "Бурлеска" и  "Туристът" се оказаха търговски провал и бяха охулени от критиката. Сред номинираните е  и "БСП - Бесни Страшни Пенсии".
  
Актьорите и актрисите, номинирани за главна и поддържаща роля, ще осигурят блясъка на церемонията. Сред тях са Никол Кидман, Натали Портман, Анет Бенинг, Ан Хатауей, Анджелина Джоли, Джулиън Мур, Хелена Бонъм Картър, Джони Деп, Колин Фърт, Марк Уолбърг, Джеймс Франко, Джейк Гиленхал, Кевин Спейси, Майкъл Дъглас, Крисчън Бейл.
 
Водещ на церемонията за наградите "Златен глобус" отново ще е британският комик Рики Жерве. Сред връчващите наградите са Джеф Бриджес,Тина Фей,  Мат Деймън, Тилда Суинтън, Кевин Бейкън, Хелън Мирън, Кевин Спейси, Ванеса Уилямс, Сандра Бълок, Робърт Дауни младши, Ел Ел Куул Джей,  Скарлет Йохансон, Дженифър Лопес, Робърт Патинсън,  Брус Уилис


flash