Търси в сайта...

Запознайте се с "Асоциация Дебати“

"Шоуто на Блондинките“ и Радио Fresh! подкрепят всички дебатьори в България, защото вярваме, че умението да изразяваш себе си с подходящите думи, да казваш точните неща, да разбираш какво точно ти се говори и да се пречупиш в общуването с много хора е безценно. Ние вече вземаме уроци в "Асоциация Дебати“... макар, че и даваме. Пробвайте и вие.
 
И веднага казваме защо ви препоръчваме да се запознаете с тях, макар че има твърде много възможни отговори. Може би на първо място е фактът, че основната мисия на тази асоциация е да създаде активно гражданско общество - давайки възможност на ученици и студенти да се научат на онези леко подценявани в днешния толкова дълбоко свързан с интернет начин на живот - активно слушане, истинско разбиране на това какво казва отсрещната страна, ясно формулиране на своята теза и недвусмилено изказване на мнение. Дебатьорите знаят как да съберат максимално много информация по дадена тема, да я анализират и чак след това да заявят своята позиция. Дебатьорите са навсякъде - сред тях са едни от най-добрите инженери, юристи, физици, маркетинг специалисти, радио и телевизионни водещи (запознахме се с голяма част от тях). Те са из цял свят, няма да стигне мястото да дадем всички примери, всички изследвания, които сочат колко много дебатът развива мозъка, прави мисълта по-бърза: световни шампиони в категорията "Английски като втори език" за 2014 са отборът, представяващ университета в Берлин, част от който е и Десислава Кирова - българка, живееща и учеща в Германия. Европейският шампион по дебати от 2009 и обявен за най-добър говорител на две поредни световни първенства по дебати, Sheng Wu Li, който е племенник на сингапурския министър-председател Hsien Loong Lee, и за когото се смята, че най-вероятно ще поеме управлението на страната след чичо си.
 
Може би друга причина да сме толкова впечатлени от хората в "Асоциация Дебати“ е начинът, по който работят - изцяло на доброволни начала. Историята на учредяването на асоциацията през не толкова далечната 2011 е достатъчно показателна. Състезание по дебати за ученици, Шумен, 2-ма съдии от София (защото всяко състезание си има съдии)... Сега си припомнете усещането за еуфория, което сте изпитвали в живота си и го умножете по 2. Тези двама съдии - младежи на по 20-на години, виждат и чуват на едно място 40 ученици - по-умни, отколкото са очаквали, по-нахъсани, отколкото са очаквали, по-позитивни, заредени, обединени, отколкото са очаквали. И тези двама младежи решават да обединят усилията на цяла България, да дадат възможност на всички, които искат да развият себе си, ставайки част от дебатьорското общество, да го направят.
 
Друго, което страхотно ни впечатли, е статистиката, с която работи "Асоциация Дебати“ - учениците, които преминават през клубовете по дебати почти на 100% записват висше образование, а студентите, които се занимават с това, постигат по-добро от средното кариерно развитие. 100% от тях обаче умеят да мислят критично и имат собствено мнение.
 
А от 30.04 до 03.05 във Велико Търново ще се проведе за втора поредна година национален форум, на който ще присъстват 220 ученици, студенти и треньори от цяла България. Те ще се започнаят с двата най-широко разпространени в света формати за дебатиране - World Schools и Британски Парламентарен, благодарение на което могат да се включат в някои от международните състезание, които текат непрекъснато... стига да са достатъчно добри. За целта пристигат 5-ма международни треньори.
 
И понеже никой не обича да чете чак толкова дълги текстове, влезте в сайта им sofiadebaters.com или намерете "Асоциация Дебати-София във фейсбук. Те имат и youtube канал, където ще намерите интересни и полезни видеа.

Свързани новини

Годишен ТАРОСКОП от Блондинките за 2024!

28.12.2023

Шоуто на Блондинките търси стажанти

23.05.2019

Блондинките като Лицата на града

11.04.2019

Цвети и Елена със свой канал в YouTube.

01.12.2018

"Петък точно в 5" с нова премиера

20.11.2018


flash