На път с Радио Fresh! и Министерството на туризма: Синеморец

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио Fresh! и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 
 
Тази седмица пътят ни води в Синеморец. 
 
Синеморец е малко курортно селце, разположено на полуостров край  устието на река Велека. Селото е изградено върху древно тракийско селище, познато в миналото като Каландзой, Каланджа и Галанджа. През 1934 г. е преименувано на Синеморец, а поради близостта му до пограничната зона с Турция, до 1990 г. посещението на селото е било ограничено.
 
 
Първите следи от живот в района са откритите в залива "Бутамята" керамични фрагменти от V-VI век пр.н.е. Под водата са открити котви и оловни елементи от кораб. Смята се, че районът е бил обитаван от тракийското племе асти. За първи път Синеморец писмено се споменава в документ за продажба на сол от 1498 г. Селото е било част от кааза Анхиало, за което свидетелства данъчен регистър от XVII век. Местното население се е занимавало предимно с износ и превозване на дървен материал. Според местни предания, жителите на селото често са били нападани от лазите (кавказки пирати). След Освобождението на България, селото остава в границите на Турция. Присъединено е след Балканската война.
 
Днес Синеморец е любимо място на много туристи от цялата страна. Красивият район и приятната атмосфера правят селото изключително добро място за почивка. 
 
 
По скалите могат да се видят причудливи форми, които морето е дълбало с години. На север от селото е разположен Северният плаж или "Косата". Тук река Велека се влива в Черно море с красив естуар успореден на брега. Това е единственото място в България, където е образуван лиман. 
 
 
Тази част от поречието е обявена за защитена местност. Морето е дълбоко и теченията често се променят поради вливането на реката. Южно от селото е разположен плажът "Бутамята" (Потамята). Това е най-големият плаж край селото и е охраняем. Името му идва от гръцката дума за пасище - "бутамя" (в миналото местните са пасяли животни в местността). Днес край плажа са изградени много заведения, които предлагат различни специалитети и разхладителни напитки. 
 
От южния край на "Бутамята" тръгва пътечка, която за 20 мин. отвежда до закътания сред горите плаж "Липите". Това е едно уникално, тихо и спокойно кътче с кристална вода и фин светъл пясък. На 3.5 км южно от селото, скрит сред скалите, е разположен плажът "Листи". Според стари предания, в миналото този залив е бил обитаван от пирати. Името му идва от старогръцката дума за пират или разбойник. До плажа се достига единствено пеша. По пътя могат да се срещнат сърни и елени. 
 
Между Синеморец и Резово се намира защитената местност Силистар  - едно от най-красивите места по Черноморието. Оттук минава миграционният път на птиците "Via Pontica". Сред пясъците могат да се видят нежните белите цветове на пясъчната лилия.
 
 
Наш гид в това пътуване е музикантката Ния Петрова. Нейните спомени и лични истории ще чуете в  рубриката "Морско синьо" в петък след 13ч.

Свързани новини

На път с Радио Fresh!: Варвара

05.09.2024

Фестивал на хвърчилата - Синеморец

29.08.2024

На път с Радио Fresh!: Маслен Нос

22.08.2024


flash