Защо и как да изберем въздухопречиствател

През последната година, темата за качеството на въздуха в дома е на дневен ред в почти всеки дом. Първоначално създалата се истерия около Covid-19 създаде благоприятна среда за производителите на дезинфекциращи препарати и продукти, в това число и на въздухопречистватели. В действителност, тези продукти набират все по-голяма популярност в големите градове, където концентрацията на вредни частици във въздуха понякога може да бъде изключително висока и вредна за здравето. За повечето хора това е проблем, който сякаш могат да пренебрегнат, но за хората с определени заболявания и алергии, мръсният въздух е реален проблем. 
 
През пролетта въздухът се изпълва с полени и хората с алергии, живеещи в по-малките населени места, където има много зелени площи, също имат нужда от пречистване на въздуха в дома. Домашните любимци и пушенето на закрито също могат да  повлияят на качеството на въздуха, а ако има деца у дома, закупуването на въздухопречиствател става наложително.
 
Кое е най-важното, което трябва да знаем за този уред?
 
Източник: Termos
 
За въздухопречиствателите най-важни са филтрите. Често производителите използват съкращения, които потребителите трудно разбират и най-важното - трудно биха могли да сравнят ефикасността на различните видове филтри. 
 
HEPA филтрите са най-разпространени, защото улавят фините прахови частици, полени, бактерии, вируси и миризми и гарантират отстраняването им до 99.95%. Различните въздухопречистватели предлагат сходни технологии, като всеки един използва HEPA филтри за пасивно пречистване на въздуха. Разликата основно е в това дали един пречиствател разполага с технология за активно пречистване на въздуха. В момента най-силно се отличават моделите на Daikin и Sharp, тъй като използват именно такава технология. 
 
Daikin предлагат два модела на пазара (MC55W и MCK55W Ururu), като и двата използват технологията на активен плазмен йонен разряд, която позволява на йоните да се комбинират с компонентите във въздуха извън устройството. Това генерира активни съставки със силна окислителна сила, като OH радикали, които окисляват гъбичките и алергените, прилепвайки към повърхността им и разграждайки протеините във въздуха. Устройството използва технологията Flash Streamer за разграждане на опасни химикали вътре в машината. Отстраняването и разграждането на замърсители и миризми играе важна роля за хората, страдащи от астматични или алергични състояния. Машината е оборудвана със сензор за прах, миризма и фини прахови частици PM2.5, а информацията за тяхното откриване и концентрация се показва чрез цветни светодиоди. 
 
Източник: Termos
 
Plasmacluster от Sharp е йонизираща технология, която се състои в генериране на стабилни положителни и отрицателни йони, които се освобождават във въздуха и приличат на тези, които се срещат в природата. Когато попаднат на вируси във въздуха, те ги заобикалят и неутрализират. Многобройни проучвания и награди потвърждават голямата ефективност на технологията, достигаща до 99,9% при премахване на вируси (включително всички видове грип) и алергени.
 
Обърнете внимание на цената на консумативите и разходите по поддръжка
 
Някои производители декларират дълготрайност на филтрите в устройството с живот до 10 години. Това, разбира се, не означава, че филтрите ще издържат задължително 10 години. Животът на филтрите зависи от средата, в която се използва уредът - колко е замърсена, ниво на влажност, наличие на домашни любимци, както и използване на химични препарати в помещението (пример фризьорски салони, зъболекарски кабинети и др). HEPA филтрите не се перат - за да ги почистите, може да използвате прахосмукачка или да ги изтупвате редовно. Препоръчително е да се насочите към реномиран производител на въздухопречиствател, с доказано качество и представителство в Европейския съюз. Това ще ви гарантира възможност да закупите филтри или други консумативи дълго след покупката на уреда и дори след изтичане на гаранционния му срок. Много често търговци поръчват продукти от Китай, които примамват клиентите с ниска цена, но след изтичане на гаранционния срок, вносителят / производителят не носи отговорност за доставка на резервни части и консумативи. 
 
Моделите и на двата производителя са високотехнологични и ефективни дори срещу вируса Covid-19, могат да бъдат използвани целогодишно, а покупката на уред за пречистване на въздуха е дългосрочна инвестиция в здравето, която се изплаща дълги години. 
 
За статията помогнаха специалисти по климатизация и чист въздух от магазини Термос.

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

Премиери от BMW и КТМ на Moto Expo 2024

16.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024

Наближава Moto Expo 2024

09.02.2024


flash