УНИЦЕФ стартира кампания в подкрепа на невербалните деца

"Невербалните деца имат какво да кажат - помогни им да се изразят!" - с това послание УНИЦЕФ в България започва кампанията "1 секунда променя живота" за подкрепа на децата с увреждания, които не могат да говорят, и техните учители.  
 
Лица на кампанията са обичаната актриса и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България Елена Петрова и известният певец Орлин Павлов. Десетки известни личности, сред които Йордан Йовчев, Белослава,  Михаела Маринова, Мария Илиева, Любо Киров, Ники Кънчев, Мария Гроздева, Яна Маринова, Бойко Кръстанов, Мария Игнатова, Димитър Рачков, Дивна, Михаела Филева, Иван Тишев, Димо Алексиев, Илиян Любомиров, Ники Илиев, Ирина Тенчева и Силвия Лулчева, подкрепиха каузата. 
 
Данните
 
Около 10 000 деца с увреждания в България са извън образователната система. По данни на МОН за 2019-2020 г. общият брой на децата с увреждания и специални нужди в детските градини и училищата е над 25 000. При близо 15 000 от тях вербалното общуване с другите е затруднено или ограничено.
 
Включването на децата със специфични нужди в масови детски градини и училища без въведени средства, които да улесняват комуникацията с останалите, е неефективно и често дори невъзможно. Помощните средства за допълваща и алтернативна комуникация им помагат да се изразяват и да общуват с близките си и техните връстници. Въпреки че помощните средства се използват широко в развитите европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и се финансират изцяло или частично от социалната система, в България това не е така. 
 
"Невербалните деца имат какво да кажат, ако получат подкрепа, за да се изразят. Благодарим на учителите и специалистите, които полагат огромни усилия. Но признаваме, също така, че все още не са изцяло запознати и имат нужда от обучение кои деца могат да използват помощни технологии и как да ги прилагат на практика. Затова е важно да бъдат обучени и подкрепени, поради което започваме тази инициатива", заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България. 
 
Какво ще направим
 
Първоначално инициативата ще обхване 5 области до 2022 г. Ще подкрепим:
150 деца с увреждания и специални потребности ще получат директна подкрепа, включително чрез предоставяне на помощни средства съобразно техните потребности;
150 групи/класа ще използват помощни средства, като по този начин ще достигнем до около 3000 деца;
150 учители ще започнат да използват помощни средства в ежедневната си работа в класните стаи;
Ще разработим и тестваме приложение за комуникация чрез символи, което допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания и специални потребности в образованието и други области на живота. Приложението ще бъде достъпно до всички деца, родители и техните учители, които се нуждаят от него, напълно безплатно.
 
Целта ни е след това, благодарение на партньорството на УНИЦЕФ с Министерството на образованието и науката, програмата да бъде въведена в цялата страна. Повече информация за кампанията и подкрепата, която УНИЦЕФ предвижда, можете да намерите на сайта unicef.org/bulgaria.
 

Свързани новини

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

Royal Enfield и Rueju на Moto Expo 2024

11.04.2024

Ново от Moto Expo 2024

06.04.2024

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

Премиери от BMW и КТМ на Moto Expo 2024

16.03.2024


flash