Дермодрин срещу силен сърбеж

През пролетта и лятото броят на хората с обриви по кожата определено се увеличава. Това е сезонът на отпуските, на екскурзиите, на изкушението да се опитат нови храни и напитки, на по-лекото облекло. Тялото е изложено на въздействието на слънчевите лъчи почти през целия ден, а игрите и разходките на открито предоставят възможност за контакт с различни растения и хвърчащи насекоми. 
 
Много хора получават обриви след преспиване в хотели и хижи, вероятно от спалното бельо, недобре поддържано или изпрано с неподходящи препарати, при консумация на екзотични или дори традициони храни, като яйца, мляко, месо, риба, морски дарове, житни растения, някои зеленчуци, ягоди, ядки, шоколад, кафе, какао. Сърбежът допълнително влошава състоянието, като разчесването води до рани и инфектиране.
 
Алергичните обриви по кожата са различни видове от медицинска гледна точка, но най-общо могат да се разделят на:
 
Контактен дерматит - обрив, причинен от контакт на кожата с алерген или дразнител - при носене на съдържащи никел бижута, дрехи, дезодоранти, парфюми, бои за коса, гримове. Болните се оплакват от сърбеж и локална болка. 
 
Атопичен дерматит е хроничен възпалителен обрив, особено чест при децата. Наблюдават се червени или виолетови, сърбящи петна, най-често в областта на лицето, врата или ръцете. 
 
Екземата е кожен обрив, характеризиращ се с удебелена, зачервена, суха и лющеща се кожа. Някои форми на екземата са с възпалени червени петна, от които понякога се отделя бистра течност. 
 
Уртикарията е най-често срещаният кожен обрив. Засяга хора във всички възрасти и е специфичен вид обрив, който започва внезапно и е изключително сърбящ. Най-чести алергени са хранителните продукти - яйца, месо, риба, ягоди, шоколад и др.; на второ място по честота се нареждат лекарствените средства. 
 
Слънчевата алергия е все по-често срещана напоследък и се проявява със сърбящ обрив по откритите, изложени на слънчева светлина, части на тялото. 
 
Основен принцип на лечението при кожни обриви е стремежът за елиминиране на алергена, провокиращ заболяването, и спазване на подходяща диета. Локалното лечение (намазването) върху кожата започва с антихистаминови мехлеми. Те са достъпни, лесни за употреба, не водят до странични оплаквания и се продават в аптечната мрежа без рецепта. 
 
За външно приложение върху кожата при обриви много добър ефект има лекарството Дермодрин® маз. Активната му съставка diphenhydramine hydrohloride има изразено противосърбежно, болкоуспокояващо и охлаждащо кожата действие и намалява образуването на алергични отоци. Заради приятната му кремообразна консистенция,  Дермодрин® се намазва лесно, прониква в кожата много по-дълбоко от геловете с подобен състав, не зацапва дрехите и успокоява сърбежа и болката скоро след нанасянето. Действието му продължава  от 2 до 6 часа. 
 
Дермодрин® маз има най-високата концентрация локален антихистамин и може да се използва при всички форми на алергични обриви по тялото. Независимо дали ще прекарате почивката си на планина или на море, би било добре да се снабдите предварително с подходящ антихистаминов медикамент, особено ако с Вас има и деца, които са по-уязвими и податливи на различни кожни обриви.

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

Премиери от BMW и КТМ на Moto Expo 2024

16.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024

Наближава Moto Expo 2024

09.02.2024


flash