Търси в сайта...

Дермодрин - първа помощ при кожни раздразнения

Лятото вече започва и въпреки променливото време навън, прекарваме доста приятни моменти на открито, наслаждавайки се на топлите слънчеви лъчи. За съжаление, близо 20% процента от хората страдат от така наречената слънчева алергия или слънчева уртикария под формата на ситни пъпчици, мехурчета и петна по лицето и откритите части на тялото. В едни случаи водещи са сърбежът и паренето, при други зачервяването и болката , а при трети дразненето на кожата е по-умерено.
 
Слънчевата алергия представлява защитна реакция на организма към вредните слънчеви лъчи. Тъй като слънцето става все по-опасно през последните години и случаите на слънчева уртикария зачестяват. Може да имате различни прояви на кожни раздразнения, предизвикани от слънцето през различните сезони.Особено застрашени са бебетата и малките деца, поради деликатността на тяхната кожа.
 
Профилактиката се състои най-вече в предпазването на кожата от вредните УВ лъчи, чрез носенето на подходящи за сезона дрехи, шапки, слънчеви очила, използването на кремове с висок фактор на защита и не на последно място - неизлагане на слънце между 11 и 15 часа, особено на морския бряг.
 
Уртикарията, предизвикана от външни или вътрешни фактори, е едно от най-често срещаните алергични заболявания. Освен слънчевата уртикария, съществува и студова алергия, предизвикана от много ниски температури или големи температурни колебания, както и контактната уртикария, която възниква на мястото на контакта на кожата с различни агенти. Това могат да бъдат медикаменти, серуми и ваксини, кремове, бои за коса или перилни препарати, както и средства за поддържане на хигиената в дома. През топлите месеци на годината зачестяват и ухапванията от насекоми: комари, пчели, оси, стършели, бълхи, докато  предизвиканите от паяците и дървениците се наблюдават целогодишно. 
 
При изразени кожни изменения и силен сърбеж се препоръчват лекарства, които възпрепятстват развитието на възпалителна реакция на мястото на контакта със съответния алерген. При по-сериозните, животозастрашаващи състояния, се прилагат кортикостероди, а по отношение облекчаването на сърбежа, зачервяването и подуването на кожата, доказан ефект имат и антихистаминовите препарати.
 
Едно лекарство от тази група, което можете да намерите в най-близката аптека, е Дермодрин маз на австрийската фирма "Монтавит". С приятната си кремообразна структура, Дермодрин прониква в кожата в дълбочина, облекчава сърбежа, охлажда и обезболява засегнатия участък, без да оставя мазна следа.
 
Активната съставка е Дифенхидрамин хидрохлорид и се отпуска без рецепта в аптеките.

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

22.04.2024

Moto Expo 2024 започва от утре

19.04.2024

За чисти дихателни пътища

15.04.2024

Royal Enfield и Rueju на Moto Expo 2024

11.04.2024

Ново от Moto Expo 2024

06.04.2024


flash