НСА "Васил Левски" – спортният университет на България!

Още четири вида спорт въвежда сред специалностите си Национална спортна академия "Васил Левски" (НСА) от учебната 2019/2020 - скейтборд, айкидо, кендо и доджбол (народна топка), набиращи все по-голяма популярност сред младите хора. С тях общият брой на изучаваните в НСА спортове става 69. 
 
Академията притежава уникална материална база. Университетският кампус в Студентски град, разположен в едно от най-живописните кътчета на София, разкрива удивителна гледка към Витоша. Освен учебния корпус, спортните съоръжения, съвременно оборудван Център за научна и приложна дейност в спорта, хранителен блок и общежитие, на разположение на студентите и за обучение, и за спорт и развлечения през свободното време, са плувен басейн и учебна сграда в центъра на София, спортни комплекси в планините Пирин, Рила и Витоша, както и на морския бряг близо до Несебър. През пролетта ще завърши ремонтът на сградата на НСА на ул. "Гургулят", която ще посрещне студентите с модернизирани кабинети и чисто нова Многофункционална зала.
 
Дипломата за висше образование в образователно-квалификационните степени "Бакалавър" и "Магистър" на НСА е призната и дава шанс за реализация навсякъде по света. Около 80% от завършилите се реализират в своята специалност, а в Центъра за кариерно ориентиране към НСА ежедневно пристигат запитвания от работодатели, търсещи квалифицирани специалисти.
 
Възпитаници или настоящи студенти в НСА са почти всички елитни спортисти на България с многобройни олимпийски, световни и европейски титли - световната шампионка по борба при жените Тайбе Юсеин, футболистът Димитър Бербатов, двукратният световен шампион по плуване в ледени води Петър Стойчев (докторант), официалният претендент за световната титла по бокс в тежка категория Кубрат Пулев, олимпийският бронзов медалист по бокс Тервел Пулев (докторант) златните момичета на художествената гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Невяна Владинова, Елена Бинева, Катрин Тасева, и др. 
 
Сред преподавателите в НСА са олимпийските шампиони Петър Киров - борба и Тереза Маринова – троен скок, единственият българин, изкачил успешно Еверест без допълнителен кислород Дойчин Боянов, олимпийският вицешампион с отбора по волейбол Стефан Димитров, двукратната европейска шампионка на гладко бягане Софка Попова, двукратният балкански шампион по хвърляне на копие Стефан Стойков, осемкратният шампион в българския рали шампионат Димитър Илиев и други световни и европейски медалисти.
 
Освен треньор по вид спорт, НСА предлага и други перспективни професионални квалификации, сред които спортен аниматор, спортен мениджър, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, спортен коментатор, учител по физическо възпитание и кинезитерапевт. 
 
При балообразуването кандидат-студентите имат право на избор - да използват оценката от матура или да държат изпит в Академията, за да постигнат по-висок резултат. Кандидатстудентският справочник е публикуван в сайта на висшето училище, а от средата на април кандидат-студентите могат да посещават подготвителни консултации за практическите изпити. В периода на кандидатстване – от средата на м. юни – документи ще могат да се подават освен в НСА и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация, разположени в 28 града из цялата страна.
 
Академията е безспорен лидер не само в България, но и в региона. Предлаганите общо 16 програми за обучение в магистърска степен покриват спектър от търсени специалности в сферата на спорта, физическото възпитание, кинезитерапията, спортната журналистика, рекреацията и индустрията за свободното време. НСА има акредитирани докторски програми в общо четири професионални направления: спорт, педагогика на физическото възпитание, обществено здраве и здравни грижи.
 
Ето защо Академията е предпочитан университет за много чуждестранни студенти, за студентска мобилност по европейската програма Еразъм+, както и като партньор в множество международни проекти.  

Свързани новини

Tочното решение за проблеми с гърба

18.03.2024

Премиери от BMW и КТМ на Moto Expo 2024

16.03.2024

LecoVita МЕМЕНТО за памет и концентрация

11.03.2024

Здраве за цялото семейство

04.03.2024

Наближава Moto Expo 2024

09.02.2024


flash